POLITIC: OUG 55 privind migraţia aleşilor locali NU a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Ponta: Aleşii care au trecut deja nu-şi pierd mandatul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

POLITIC: OUG 55 privind migraţia aleşilor locali NU a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. Ponta: Aleşii care au trecut deja nu-şi pierd mandatul

Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor. OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, după ce OUG 55 privind migraţia aleşilor locali nu a trecut la vot în Camera Deputaţilor, că nimeni din cei care au trecut deja de la un partid la altul nu-şi va pierde mandatul, el arătând că situaţia e valabilă şi pentru cei care au trecut la PNL sau PDL.

"Eu cred că nu-şi pierde nimeni absolut niciun mandat, nici cei care au trecut la PNL-PDL, pe care îi vedeţi că au trecut", a spus Ponta, care a participat la sesiunea de vot final a Camerei în care OUG 55 nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adopată.

"Au fost 195 de votrui «pentru», 110 «împotrivă», mai trebuiau încă 8. Colegii de la UDMR au spus foarte clar că nu votează şi au lipsit din deputaţi. Se va discuta la Senat", a precizat Ponta.

El a arătat că se bucură foarte mult că ordonanţa trece deja de Parlament, arătând că în felul acesta se închide discuţia despre aceasta, putând fi atacatată la Curte când va deveni lege.

Ponta a evitat să spună dacă este supărat pe parlamentarii din arcul guvernamental pentru faptul că au absentat sau nu au votat ordonanţa.

"Absentează din toate părţile parlamentarii. Nu am dreptul ca prim-ministru să cenzurez activitatea lor. Şi nu sunt supărat niciodată pe nimeni, încerc doar să facem lucruri importante", a mai spus Ponta.

El a spus că PNL şi PDL au transferat foarte mulţi primari şi consilieri, atât la Timiş, cât şi la Hunedoara.

"Nu înţeleg de fapt de ce în Parlament spun că sunt contra şi în teritoriu folosesc această lege. E un gen de ipocrizie care nu cred că ţine decât la cei foarte neinformaţi", a spus Ponta.

Liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a spus că speră ca ordonanţa să fie respinsă de Senat pentru a nu avea posibilitatea de a o contesta la Curtea Constituţională, iar Marton Arpad (UDMR) a spus că ordonanţa este în vigoare până când Parlamentul se pronunţă.

"Nevotarea ordonanţei nu înseamnă respingerea ei, trebuie adoptată o lege de respingere a acestei orodonanţe", a explicat deputatul UDMR.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a mulţumit parlamentarilor care nu au fost timoraţi de prezenţa primului ministru.

Ordonanţa a fost criticată în timpul dezbaterilor de către reprezentanţii PNL, PDL şi ai PPDD, care au spus că votează împotriva ei, deoarece acest act normativ "deschide calea fraudării alegerilor", este "o ticăloşie politică", iar Parlamentul nu ar trebui să susţină traseismul politic.

"Practic, premierul Victor Ponta dă o ordonanţă pentru a crea un avantaj candidatului PSD Victor Ponta. Ordonanţa de urgenţă 55 este expresia fricii lui Victor Ponta. Şi de ceea ce îi este frică lui Victor Ponta, nu va scăpa!", a spus George Scutaru (PNL).

"Pin această ordonanţă de urgenţă, Victor Ponta face terorism legislativ! Votaţi împotriva ordonanţei de fraudare a alegerilor şi arătaţi că nu sunteţi sclavi pe plantaţia baronilor locali!", a precizat Valeria Schelean (PDL).

Şi deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a precizat că PPDD va vota împotriva ordonanţei, arătând că "nici pe vremea lui Ceauşescu nimeni nu şi-a permis să facă atâtea furăciuni". Ciuhodaru a mai spus că el a semnat şi va vota moţiunea de cenzură iniţiată de PDL şi PNL.

Ordonanţa a fost criticată şi de către deputatul independent Remus Cernea, care a spus că aceasta este "încă o lovitură aplicată sistemului electoral din România".

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a apreciat, însă, că "aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia cuiva ca să poată fi mutaţi de colo până colo", ci ei trebuie "să poată opta". El a arătat că abordarea legată de "furatul alegerilor" este o temă "fumată" şi a precizat că opoziţia are luni posibilitatea să dezbată moţiunea de cenzură, care este "un roman fluviu «În căutarea timpului pierdut»".

Astfel, s-au înregistrat 195 de voturi "pentru", 109 voturi "împotrivă" şi 21 de abţineri.

"Ordonanţa nu a trecut", a constatat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional.

Premierul Victor Ponta, care este şi deputat, a participat la vot.

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro