Parlamentul nu are altă sancţiune de aplicat decât suspendarea în cazul în care Curtea Constituţională decide că preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia, a declarat marţi seara liderul PSD, premierul Victor Ponta, precizând că decizia aparţine Parlamentului, nu Guvernului sau unui partid.
"Orice persoană este obligată să respecte legile. În cazul preşedintelui ţării, nu avem o lege specială care să arate care e sancţiunea", a spus Ponta la Antena 3.
Întrebat însă în continuare dacă Băsescu va fi suspendat în cazul în care judecătorii CC stabilesc că preşedintele nu trebuie să facă campanie, iar acesta continuă acţiunile electorale de la data la care Curtea se pronunţă, Ponta a răspuns că da.
"Categoric da", a spus Ponta. El a spus însă că, din punctul de vedere al PSD, preşedintele trebuie sancţionat în acest caz conform Constituţiei, şi anume prin suspendare.
După câteva ore, s-a răzgândit
Ieri, însă, răspunzând unei întrebări, premierul a declarat că nu va declanşa o nouă procedură de suspendare a preşedintelui în cazul în care Curtea Constituţională va decide că Traian Băsescu a încălcat Constituţia purtând un tricou cu sigla PMP.
Întrebat dacă va fi declanşată o nouă procedură de suspendare a preşedintelui dacă Curtea Constituţională va decide că acesta a încălcat Constituţia, Victor Ponta a spus că nu, afirmând că nu se antepronunţă, dar că dacă CC va decide că preşedintele nu are voie să se implice în campania electorală, atunci şeful statului va trebui să respecte această decizie.
Răspunsul preşedintelui
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că premierul Victor Ponta a încălcat Constituţia discutând în Guvern un act despre Ucraina care vizează apărarea României, şeful statului menţionând că preşedintele ar fi trebuit să fie informat şi să participe la şedinţa de Guvern.
Preşedintele a explicat că nu a făcut public până acum acest lucru pentru că nu a dorit să escaladeze discuţiile între Preşedinţie şi şeful Guvernului, şi a dat ca exemplu articolul 87 din Constituţie, care prevede că preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat subiecte de interes naţional.
Preşedintele a explicat că sunt trei "momente" în care premierul este "obligat" să informeze preşedintele despre ordinea de zi a şedinţelor de Guvern, iar preşedintele trebuie să conducă şedinţa, dacă sunt dezbătute teme de politică externă, apărarea ţării şi asigurarea ordinii publice.
"Premierul nu a făcut nicio notificare că pe ordinea de zi se află vreuna din aceste teme. (...) A încălcat grav Constituţia, pentru că a discutat o problemă de securitate naţională, de politică externă, fără să îl notifice pe preşedintele României. Cu siguranţă nu ar mai fi avut nevoie de CSAT dacă şi eu aş fi fost acolo", a spus şeful statului.
Premierul Victor Ponta susţine însă că nu a existat niciun motiv pentru a-l invita pe preşedintele Traian Băsescu să participe la şedinţa de guvern, deoarece în cadrul Executivului nu a existat pe ordinea de zi, nici marţi şi nici anterior, vreun proiect privind siguranţa naţională.
În plus, preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare care îl vizează pe premierul Victor Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012". Premierul Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR, se arată în sesizarea adresată Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu.