Ponta dezinformează din nou, ajutat de Firea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta dezinformează din nou, ajutat de Firea

Premierul Victor Ponta a răspuns, după cum a vrut el, într-o postare pe Facebook, declaraţiilor făcute de liderii PNL, menţionând câteva aspecte pe care le-ar presupune eventuale alegeri anticipate, legate de menţinerea actualei legi electorale sau a numărului de parlamentari, şi adresând un apel la "dialog".
"Am luat act despre anunţul făcut de liderii PNL şi sigur respect dreptul Opoziţiei de a acţiona cum consideră. Dar pentru a putea avea o reacţie serioasă, nu doar politicianistă, este nevoie de dialog pentru a lămuri următoarele aspecte esenţiale: 1 - dacă se doresc alegeri anticipate, aceasta înseamnă că rămâne în vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, că niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Îşi asumă PNL aceasta situaţie?", notează Ponta.
"Înseamnă că noii parlamentari vor fi la fel de numeroşi şi aleşi pe un sistem pe care toţi îl considerăm neadecvat!! Îşi asumă PNL aceasta situaţie?", continuă el.
Victor Ponta susţine, de asemenea, că "pentru a avea anticipate este nevoie, în conformitate cu art. 89 din Constituţie, de o procedură care presupune o criză politică de cel puţin 60 zile, plus campanie electorală şi plus formarea noului Parlament şi Guvern".
"În total cel puţin 100 de zile de instabilitate!!! Îşi asumă PNL această situaţie?", adaugă el.

PNL anunţase cu totul altceva

Copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au declarat luni că doresc preluarea guvernării prin iniţierea unei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta şi negocierea unei majorităţi în actualul Parlament, deoarece aleşii nu ar vota în majoritate pentru declanşarea anticipatelor.
Conform Constituţiei, mecanismul de dizolvare a Parlamentului şi declanşare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitării de învestitură a două propuneri de Guvern.
Alina Gorghiu a făcut referire la cum doreşte PNL să preia guvernarea, invocând ideea alegerilor parlamentare anticipate, dar precizând că liberalii sunt conştienţi că acesta ar fi un demers imposibil. "Ne dorim în primul rând alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, să ştiţi că ştim că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituţia, cu ea defilăm şi noi, acestor dispoziţii din Constituţie ne vom supune", a afirmat Gorghiu.
Copreşedintele PNL a declarat că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moţiune de cenzură, însă tema şi data depunerii acesteia va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi finalizat.

Firea se află şi ea în treabă

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, consideră că moţiunea de cenzură pe care opoziţia intenţionează să o depună este motivată doar de "setea de putere", iar Cătălin Predoiu este "complet nepregătit" pentru funcţia de prim-ministru.
"Din păcate, PNL este la fel de distructiv sub conducerea Alinei Gorghiu şi a lui Vasile Blaga precum era PDL atunci când era condus de Traian Băsescu. Un demers a cărui singură menire este să îi aducă pe democrat-liberali din nou la putere, în frunte cu un prim-ministru complet nepregătit, în persoana lui Cătălin Predoiu, este complet neserios", a menţionat Firea, în comunicatul citat.
Ea a arătat că PNL nu reprezintă în acest moment o alternativă pentru că nu are un proiect de guvernare sau o viziune pentru România.

Ce spuseseră de fapt liberalii

„Moţiunea de cenzură este îndreptată împotriva Guvernului, cu o ofertă clară în faţă - şi v-a făcut vorbire doamna copreşedinte despre programul de guvernare - tocmai pentru că noi ştim că un program de guvernare nu poate fi făcut peste noapte, că am mai făcut. Toate partidele care sunt la putere sau în opoziţie, cele importante, au mai făcut peste noapte un program de guvernare. Vă aduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca să nu dau alt exemplu, ci dau un exemplu în care am fost şi noi implicaţi - un program de guvernare într-o noapte, se poate şi aşa - nu vrem să mai repetăm această istorie", anunţase anterior Vasile Blaga, citat de mediafax.ro. Programul de guvernare al PNL va fi finalizat până pe 28 februarie 2015, anunţaseră liberalii.
El a fost întrebat cu ce partide parlamentare va discuta pentru ca moţiunea de cenzură anunţată să fie adoptată.
"Vom discuta exact când acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouă majoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forţe politice din Parlament, exceptând PSD", a menţionat Blaga.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro