"Noi desi am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei pe kilogram nu am observat aceeasi modificare si la consumator. Pretul a ramas la fel sau a crescut. Preturile nu se fixeaza in general de producator, intre noi si consumator exista intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.
Patronatul a aratat ca pretul la carnea de porc practicat de crescatori a scazut in ultimul an. Astfel, fata de 6,34 de lei pe kilogram in luna septembrie a anului trecut, pretul a fost de 5,28 lei pe kilogram in luna septembrie a acestui an, iar in prezent este de 5,07 lei pe kilogram.
Crescatorii nu pot aplica insa scumpiri, chiar daca pretul din prezent este redus in raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucreaza in pierdere. Ei au explicat ca nu pot majora preturile pentru ca acestea sint stabilite in functie de cerere si oferta, iar cererea a ramas constanta, in timp ce oferta a crescut, ca urmare a inmultirii numarului taierilor de porci, dupa ce seceta a scumpit furajele.
Cu toate acestea, sursa citata a explicat ca o eventuala scumpire ar putea avea loc la jumatatea anului viitor, dar ar putea fi impiedicata de continuarea subventionarii sectorului: "Daca guvernul va continua sa ne sprijine cu acelasi procent din costuri, vom supravietui, altfel la anul, pe timpul asta, s-ar putea ca pretul sa se dubleze sau tripleze", a mai spus Caruz.
In ceea ce priveste importurile, acestea reprezinta 20% din volumul de carne de porc consumat in Romania in acest an. Potrivit datelor PRCP, au fost importate 105.000 tone de carne de porc in acest an, in timp ce la finalul anului 2006 importurile totalizau 144.000 tone.