Primăria se judecă cu regii asfaltului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primăria se judecă cu regii asfaltului

* oferta care le-a asigurat în primă fază succesul: angajamentul că vor executa proiectul contra unei sume cu mult mai mici decât valoarea estimată, finalizarea în maxim 18 luni şi o garanţie de 10 ani * reclamanţii invocă vicii de procedură şi cer desfiinţarea hotărârii CNSC de anulare a rezultatului licitaţiei * municipalitatea ca autoritate contractantă se poziţionează de cealaltă parte a baricadei pledând indirect pentru reluarea licitaţiei

Bătălia având ca miză cele 30 de milioane de euro atrase de autoritatea locală printr-un program european pentru finanţarea proiectului de modernizare a Bulevardului Dorobanţilor s-a mutat la Galaţi. Aceasta după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a resetat angrenajul care deja stabilise la Brăila un câştigător. Practic, a fost escaladat un nou nivel al jocului, în care finalitatea o constituie accesul la milioanele europene şi locale, iar această luptă se joacă tot în deplasare, mai precis în sălile de judecată ale Curţii de Apel Galaţi. La solicitarea Primăriei Brăila, ca autoritate contractantă, instanţa gălăţeană a dispus urgentarea judecării cauzei, astfel încât chiar în cursul săptămânii viitoare este programat termenul de judecată. Interesant de semnalat este totuşi faptul că municipalitatea îşi doreşte reluarea licitaţiei aşa cum a stabilit CNSC, iar asta după ce iniţial chemase firmele asociate prin oferta desemnată câştigătoare să semneze contractul de atribuire a lucrărilor. Practic, asocierea companiilor declarate adjudecatare este acum singură de o parte a baricadei, în timp ce restul actorilor implicaţi vor reluarea licitaţiei. De altfel, muncipalitatea susţine în continuare că vrea să reia licitaţia. În ciuda faptului că anul trecut edilul-şef anunţa că urmăreşte urgentarea procedurilor, nu a fost publicat nici până acum noul anunţ de licitaţie.

"Mari Vila Com": Vrem desfiinţarea deciziei CNSC!

Lupta pentru milioanele de euro alocaţi proiectului de modernizare a Bulevardului Dorobanţilor s-a mutat în instanţă. Pentru că CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) a anulat procedura de atribuire a licitaţiei organizată anul trecut de către Primăria Brăila, firma adjudecatară s-a plâns Curţii de Apel Galaţi căreia îi cere să constate nulitatea deciziei consiliului.

Pe scurt, povestea licitaţiei pentru bulevard începe în toamna anului trecut, când municipalitatea a fost chemată la Ministerul Dezvoltării pentru semnarea contractului de finanţare a unui proiect pe bani publici şi finanţare europeană. După semnare a fost publicat un anunţ de licitaţie căruia i-au răspuns 18 firme, dintre care ulterior 16 ("Tehnologica Radion", "Arcada Company", "Leonhard Weiss GmbH & Co. Kg" Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, "Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti" SA, "Apolodor Com Impex", "Dimar" SRL, "Max Boegl", "Tancrad", "Swietelsky Baugesellschaft", "Euro Construct Trading", "Vega 93", "Alpine Bau GmbH", "Mari Vila Com", "Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93" şi "Condurii Şulţ" SRL) s-au asociat în depunerea a 7 oferte. Celelalte două (SC "Drum Art" SRL Bucureşti şi "Pa&Co International" SRL) au contestat documentaţia procedurii de licitaţie context în care, în mod firesc, nu au mai depus ofertă. În cursul lunii noiembrie anul trecut, autoritatea contractantă, adică Primăria Brăila a anunţat câştigătorul: asocierea "Mari Vila Com", "Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93", alături de "Condurii Şulţ". Imediat au venit şi contestaţiile care, potrivit procedurilor de licitaţie se depun în primă fază la CNSC. Astfel, consiliul a înregistrat o grămadă de astfel de adrese din partea firmelor ale căror oferte au fost necâştigătoare. Toate aceste contestaţii s-au cumulat într-un singur dosar pe care membrii CNSC l-au analizat şi au dat verdictul: anularea procedurii de atribuire a marelui pot de 30 milioane euro către "Mari Vila Com", "Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93", alături de "Condurii Şulţ", firme de construcţii recunoscute ca fiind din cercul de interese al PDL Bucureşti.

Oferta câştigătorilor licitaţiei: efectuarea lucrărilor la un preţ de nici 70% din valoarea estimată

Vizibil lovite în interesele financiare, societăţile declarate iniţial adjudecatare a licitaţiei au contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Galaţi, actul fiind înregistrat în instanţă la data de 11 decembrie 2009. Plângerea este depusă de "Mari Vila Com", care se declară liderul asocierii, iar în multele pagini ale cererii către CA Galaţi dezvoltă detaliat toate motivele care au determinat contestarea. Pe scurt, "Mari Vila Com" solicită constatarea nulităţii deciziei CNSC prin care i-a fost smuls din mână premiul cel mare, de 30 milioane de euro. Sunt invocate o serie de vicii de procedură în ceea ce priveşte administrarea probelor la CNSC, dar şi nereguli săvârşite de consiliu în parcurgerea etapelor privind soluţionarea contestaţiilor depuse de contraofertanţii "Mari Vila Com". Din cele 5 capete de cerere din plângerea formulată de această firmă, cea mai importantă şi lămuritoare de altfel în privinţa ţintei contestatoarei o constituie punctul 4: constatarea lipsei de temei a deciziei CNSC de anulare a procedurii de atribuire. În plângerea sa "Mari Vila Com" arată că a primit cu bucurie vestea că asocierea pe care o reprezintă în licitaţia de la Brăila a câştigat contractul, cu atât mai mult cu cât autoritatea locală o chemase la semnarea contractului. Care fuseseră atuurile care au departajat şi au adus în final marele premiu? Cei de la "Mari Vila Com" în tandem cu "Delta ACM 93" şi "Condurii Şulţ" se oferiseră să facă toate lucrările la un preţ de 78,13 milioane lei, într-un interval de 18 luni, lucrări pentru care asocierea garanta pentru o perioadă de 120 luni de la finalizare. Ca termen de comparaţie, valoarea estimată a contractului este de circa 120 milioane lei echivalentul a aproximativ 30 milioane euro. "Având în vedere împrejurarea că o asemenea decizie conduce la vătămarea drepturilor legale ale societăţii, în condiţiile în care am înţeles să depunem o ofertă competitivă şi conformă sub toate aspectele impuse de documentaţia de atribuire, participarea la procedura de atribuire implicând costuri semnificative, am solicitat punerea la dispoziţie a deciziei CNSC, iar după intrarea în posesia acesteia am constatat mai multe motive de netemeinicie şi nelegalitate", susţine în plângerea sa "Mari Vila Com", motiv pentru care solicită desfiinţarea deciziei CNSC.

Instanţa gălăţeană a devansat cu 3 săptămâni termenul de judecată

Primăria Brăila nu se lasă mai prejos şi vine cu o întâmpinare în care demontează punct cu punct argumentele formulate de "Mari Vila Com", explicând că motivele enumerate în plângere nu sunt justificate. După prezentarea în detaliu a propriilor argumente, în finalul întâmpinării, Primăria Brăila susţine că şi-a însuşit o serie de aspecte reflectate în cuprinsul deciziei CNSC pe care le va avea în vedere într-o documentaţie de atribuire ulterioară ce urmează a fi publicată. De altfel, şi edilul municipiului, Aurel Simionescu, declara imediat după aflarea deciziei consiliului că va ţine cont de lămuririle aduse de CNSC în ceea ce priveşte procedura de licitaţie. În plus, sublinia că îşi doreşte reluarea cât mai rapidă a licitaţiei, însă deocamdată noul anunţ nu a fost publicat.

De asemenea, tot municipalitatea cere preschimbarea termenului de judecată stabilit iniţial de CA Galaţi (4 martie) în sensul devansării acestuia, susţinând că se impune judecarea speţei cu precădere precum şi desfăşurarea cu celeritate a procesului. Instanţa gălăţeană este de acord cu punctul de vedere al autorităţii contractante drept pentru care a dispus în şedinţa de la începutul acestei săptămâni stabilirea unui nou termen de judecată în data de 11 februarie, cu 3 săptămâni mai devreme decât termenul iniţial.

Ar mai trebui adăugat că şi nemţii de la "Max Boegl" au depus o cerere la acest dosar prin care solicită introducerea în cauză, invocând faptul că este unul dintre ofertanţii care au contestat licitaţia de la Brăila.

Iată, aşadar, care este configuraţia tablei de joc în care asocierea de firme portocalii "Mari Vila Com", "Delta ACM 93" şi "Condurii Şulţ" este singură de o parte a baricadei.

Rezultatul licitaţiei: portocaliu pe linie

Comisia de licitaţie a municipalităţii a desemnat câştigătoare a proiectului consorţiul format din firmele "Mari Vila" (Mândrilă Stela - 71,7% şi Mândrilă Marin - 28,3%), "Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93" (Florea Diaconu - 100%) din Bucureşti, alături de SC "Condurii Sult" SRL din Ploieşti (Gheorghe şi Marian Şulţ în părţi egale). O scurtă zappare pe Internet a presei centrale cu privire la aceste trei companii relevă faptul că numitorul comun al succesului în afaceri îl constituie apropierea de oameni de vază ai PDL, aşa cum este Adriean Videanu, fostul primar PDL-ist, actual ministru în Guvernul Boc dar şi Liviu Negoiţă, primarul democrat-liberal al sectorului 3 din Bucureşti. Despre "Mari Vila" şi "Delta ACM 93" presa centrală a scris de nenumărate ori că au câştigat mai multe contracte de lucrări publice în principal în Bucureşti, inclusiv în celebrele contracte de astfaltare sau schimbare a bordurilor, lucrări adjudecate prin apropierea de membrii marcanţi ai PDL. De exemplu, într-un raport al Curţii de Conturi de anul trecut, citat de "Gândul" se menţionează că la lucrările de asfaltare şi de înlocuire a bordurilor din Bucureşti, prejudiciul public se ridica la peste zece milioane de euro, pe lista firmelor favorizate la contractări fiind enunţate pe primele locuri la categoria "firmele de casă ale PD-L", SC "Mari Vila", SC "Delta ACM", SC "Euroconstruct", SC "Eurovia" sau "Max Boegl". Firma prahoveană "Condorii Şulţ", care s-a ocupat de asfaltarea oraşului Năvodari, potrivit mass-media din Constanţa, are la activ foarte multe procese în instanţă atât cu autorităţile contractante, dar şi cu partenerii de afaceri şi colaboratori în contractele de lucrări publice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro