* simularea a fost organizată în luna ianuarie de Inspectoratul {colar Județean Brăila * la Evaluarea Națională la clasa a VIII-a promovabilitatea este de 77% la limba română și 55% la matematică * la Bacalaureat, cele mai bune rezultate s-au întregistrat la limba română, chimie, istorie și informatică, în timp ce multe note mici sunt la biologie, matematică și materiile socio-umane
Elevii de liceu din Brăila au aflat cum s-ar descurca dacă mâine ar da Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Vorbim despre prima simulare locală a examenelor naționale, organizată în luna ianuarie de Inspectoratul {colar Județean (ISJ) Brăila.
Potrivit datelor transmise de ISJ Brăila, la simularea Evaluării Naționale au participat circa 2.200 elevi din cei 2.506 înscriși în clasa a VIII-a, iar la simularea ”examenului maturității” au participat circa 1.700 elevi de clasa a XII-a.
Simulare Evaluarea Națională: Aproape 1.000 de elevi au luat note sub 5 la matematică
Elevii de clasa a VIII-a au avut de susținut două probe scrise. La prima, cea de limba și literatura română au participat 2.207 elevi din cei 2.506 elevi înscriși în clasa a VIII-a. Din aceștia, un număr de 505 au luat note sub 5, adică o promovabilitate de 77,12%. Sunt însă și cinci elevi cu nota 10.
La matematică rezultatele sunt mai slabe, în contextul în care din cei 2.190 elevi care au susținut proba, aproape 1.000 nu au reușit să obțină nota minim nota 5, rezultând o promovabilitate de 55,07%. Au fost și trei note de 10.
Simulare BAC: rezultate bune la română și chimie, multe note mici la biologie și matematică
Așa cum arată datele ISJ Brăila, la simularea examenului de Bacalaureat au fost materii la care au promovat 9 din 10 elevi, dar și discipline unde doar 4 din 10 elevi au reușit să ”scoată” minim nota 5.
La proba de limba și literatura română au participat 1.709 elevi, iar dintre aceștia, 1.451 candidați au luat note peste 5, ceea ce înseamnă o promovabilitate de 84.90%. Doi elevi au obținut nota 10.
La Matematică, proba a fost susținută de 1.051 elevi de la profilul real și tehnologic, dintre care doar puțin peste jumătate au luat note peste 5. Concret, sunt 454 elevi cu note sub 5 și 597 elevi cu note peste 5, ceea ce se traduce printr-o promovabilitate de 56.80%. La această disciplină s-au luat însă cele mai multe note de 10, șapte elevi reușind să obțină această performanță.
La Istorie, probă pe care o susțin elevii de la uman și vocațional, promovabilitatea este de 71%. Din totalul de 615 candidați, 178 nu obținut note sub 5. Sunt și cinci elevi cu nota 10.
La proba la alegere a profilului și specializării, probă unde elevii au putut alege din 10 materii, cele mai bune rezultate s-au înregistrat la disciplina chimie - promovabilitatea 89%. La informatică procentul este de 73%, la fizică (pentru elevii de la teoretic) promovabilitatea este de 65%, iar la geografie, probă aleasă de cei mai mulți dintre candidați (505), promovabilitatea este de 62,5%. La anatomie, promovabilitatea este de 53%, la fel ca la disciplinele socio-umane (logică, filosofie, psihologie și economie). Cele mai slabe rezultate sunt la biologie, unde din cei 220 candidați doar 84 au luat note peste 5 (38% promovabilitate).
Așa cum v-am mai informat, notele obținute de elevi la simulări nu se trec în catalog, doar în cazul în care elevii își doresc acest lucru. Rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performantelor școlare.
Pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a va urma o nouă testare de antrenament, în luna martie, de data aceasta fiind vorba de simulările naționale organizate de Ministerul Educației. Apoi, în luna mai, ISJ Brăila va derula o nouă simulare locală, astfel încât elevii să își îmbunătățească rezultatele și să fie cât mai pregătiți pentru examenele oficiale din vară.
Reamintim că, anul trecut, la Bacalaureat județul Brăila s-a clasat pe primul loc pe țară, cu o promovabilitate de 89,1%, iar la Evaluarea Națională pe locul 3, cu o rată de promovare de 83,4%.