Oficialii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au confirmat că s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, după ce Comisia parlamentară care a anchetat promovarea turismului a făcut o sesizare la procurori.
Informaţia privind NUP-ul primit de Udrea a fost făcută publică marţi de Mircea Toader, liderul deputaţilor PD-L. La Realitatea FM, aceasta a spus că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale pentru toate capetele de acuzare cercetate de Parlament în cazul Elenei Udrea, deci nu mai sunt probleme ca ea să fie desemnată ministrul Dezvoltării şi Turismului. Toader a precizat că Elena Udrea şi-a anunţat colegii vineri despre decizia procurorilor, înainte de a primi votul de încredere pentru nominalizarea sa în noul Guvern. "Trebuie să vă spun, probabil că nu sunteţi informaţi, nici nu cred că aţi avut cum: există deja decizia procuraturii de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a dat neînceperea urmăririi penale pentru toate acuzaţiile propuse.
(...) Nouă ne-a arătat doamna Udrea, de curând, când am avut analiza viitorilor miniştri şi votul în Colegiul Director. Ne-a arătat această dispoziţie a procurorului", a explicat deputatul.
Comisia de anchetă a activităţii şi cheltuielilor Ministerului Turismului solicită Camerei Deputaţilor să facă demersurile pentru începerea urmăririi penale împotriva Elenei Udrea, a declarat în septembrie Ludovic Orban, preşedintele Comisiei. Faptele pentru care comisia solicită începerea urmăriri penale sunt: abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, instigare la infracţiunea de abuz contra interesului public şi conflict de interese, a mai precizat Orban.
În octombrie, Camera Deputaţilor a votat cu 125 de voturi pentru, 98 împotrivă şi patru abţineri raportul Comisiei Udrea.
Raportul urma să fie trimis Comisiei juridice, pentru a întocmi un raport cu privire la cererea de urmărire penală împotriva ministrului Turismului, Elena Udrea.
