Proiectul de modernizare a sistemului local de termoficare prinde contur | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectul de modernizare a sistemului local de termoficare prinde contur

Firma franceza "Beture-Environnement" implicata in proiectul de modernizare a sistemului de termoficare a municipiului, a organizat la Bucuresti un seminar pe aceasta tema pentru a-si prezenta concluziile la finalizarea primei etape de proiect: studiul de fezabilitate. Au participat, alaturi de specialistii firmei franceze de consultanta, reprezentanti din partea Ambasadei Frantei in Romania, ministrul secretar de stat Mircea Nicu Toader, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolae Opris, precum si reprezentanti din partea Unitatii de implementare a proiectului "Termoficare 2006-2009".
Specialistii francezi implicati in proiect au explicat ca obiectivul colaborarii cu municipalitatea il constituie definirea conditiilor tehnice, organizatorice, contractuale si financiare pentru construirea unei centrale cu cogenerare si optimizarea conditiilor de productie si distributie de caldura (de la 300 la 350 MWth pentru termoficare si 25 la 50 MW productie electrica). Centrala in discutie, care ar urma sa fie amplasata mult mai aproape de oras decit sursa de pe platforma chimica de la kilometrul 10, este proiectata pentru un sistem dual de alimentare cu combustibil atit pentru gaz metan, cit si pentru combustibili neconventionali. Practic, francezii vor pune la punct un proiect de modernizare a sistemului de termoficare mergind pina la intocmirea caietului de sarcini pentru licitatia in urma careia va fi atras un partener privat, iar daca autoritatea locala va considera oportun, sint dispusi sa continue colaborarea in sensul efectuarii unei monitorizari a derularii proiectului investitional. In plus, au subliniat ca, in actuala faza de derulare a proiectului - studiu de fezabilitate -, au nevoie de aprobarea CLM pentru a vedea daca se incadreaza in viziunea locala in ceea ce priveste viitorul termoficarii in Braila.

Viteza maxima in elaborarea planului

Atit Mircea Toader, cit si Vasile Muntenita, directorul Unitatii de implementare a Programului "Termoficare 2006-2009" au subliniat importanta luarii in calcul in elaborarea solutiei financiare in ceea ce priveste proiectul de modernizare a sistemului local de termoficare si a importantelor sume puse la dispozitie de Guvern. In plus, cei doi au punctat necesitatea urgentarii elaborarii planului in contextul in care, din trimestrul I al anului viitor, vor fi alocari substantiale pentru proiecte ce vizeaza sistemele de termoficare.
"Guvernul francez a acceptat sa finanteze acest studiu care poate servi ca valoare de exemplu pentru alte municipalitati. Sintem dispusi sa impartasim experienta bogata a Frantei la capitolul termoficare si este o sansa pe care comunitatea locala din Braila ar trebui sa o fructifice in sensul finalizarii acestui proiect", a declarat Antoine Avila, sef adjunct in cadrul Misiunii Economice a Ambasadei Frantei in Romania.
Reamintim ca, la sedinta CLM din luna trecuta, proiectul sustinut de francezii de la "Beture Environemment" a fost scos de pe ordinea de zi chiar de catre primarul Cibu, care s-a declarat in repetate rinduri un sustinator al colaborarii cu specialistii francezi.

Primarul nu a fost prezent la seminar

Prezent ieri la dezbaterile ocazionate de acest seminar, Mircea Nicu Toader a criticat aspru indiferenta dovedita prin neprezentarea la discutii a primarului municipiului Constantin Sever Cibu. "Lipsa de la aceasta masa de prezidiu a primarului municipiului Braila este o dovada clara a lipsei de interes si delasarii, dar si mai grav dovedeste ca dumnealui nu a inteles care-i sint responsabilitatile ca primar si sef al serviciilor publice locale. Din experienta trista am vazut ca rezolvarea unor probleme de importanta pentru comunitatea pe care o conduce sint lasate la latitudinea diferitelor institutii in speranta ca pina la urma Guvernul vine sa le rezolve problemele. Ii readuc aminte domnului primar ca este in totalitate responsabilitatea dumnealui cum asigura populatiei serviciile publice: apa calda, caldura, apa rece, salubrizare, iluminat public. Avem si noi posibilitati de sanctionare a unor astfel de atitudini, dar cea mai dureroasa este cea la latitudinea comunitatii prin exprimarea votului o data la 4 ani", a declarat Mircea Nicu Toader, vadit deranjat de absenta de la seminar a lui Constantin Sever Cibu.
Cu o intirziere de aproape o ora de la inceperea discutiilor a sosit viceprimarul Lucian Tilea care s-a scuzat explicind ca, neavind experienta drumurilor prin Bucuresti, a intirziat ratacind in cautarea locatiei in care s-a desfasurat simpozionul. De mentionat este ca desi votul final in ceea ce priveste punerea in aplicare a acestui proiect in parteneriat cu statul francez apartine consilierilor municipali, nici unul nu a fost prezent la acest seminar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro