În al doilea rând, un referendum peste doar trei săptămâni este un lucru făcut prea în pripă. Nu există timp suficient de promovare, de informare şi de mobilizare a brăilenilor, plus că foarte mulţi vor fi în concedii sau plecaţi, pur şi simplu, în week-end la mare, la munte, la ţară. Şi, la o prezenţă redusă la referendum, efectul va fi zero.
În al treilea rând, este un referendum al cărui rezultat, dacă va fi validat, se ştie dinainte: este logic că majoritatea brăilenilor care se vor şi prezenta la urne nu va fi de acord cu desfiinţarea judeţului, cum cei mai mulţi dintre locuitorii oricărui alt judeţ vor răspunde nu la o astfel de întrebare, lucru de care sunt conştienţi inclusiv guvernanţii. Dar asta şi nici vreun referendum nu-i va împiedica, dacă vor şi dacă vor ajunge la un consens cu toţi partenerii de coaliţie, să reorganizeze România după cum îi taie capul. Când a ţinut guvernul cont de ceea ce îşi doresc cu adevărat populaţia, mediul de afaceri şi partenerii sociali? Cine i-a împiedicat să lanseze legi care contravin chiar Constituţiei? Nici măcar Curtea Constituţională, darămite nişte referendumuri de prin judeţe.
Consultarea populaţiei în această problemă este o chestiune de bun simţ, dar întâi de toate trebuie să fie un lucru gândit, bine pus la punct şi justificat - de exemplu, un referendum comun în toată regiunea ar fi fost mai de efect, din punctul meu de vedere. Şi, din moment ce ideea reorganizării a fost oricum abandonată, cheltuirea a patru miliarde de lei vechi pare mai degrabă un moft, în condiţiile economice de astăzi ale Brăilei. Un moft din care să-şi tragă conducerea CJ foloasele şi prin care să-şi justifice funcţia. Poate că nu sunt foarte mulţi bani, după cum s-au exprimat unii şefi din administraţie, dar cu aceşti bani s-ar putea face multe alte lucruri. Chiar s-au terminat problemele judeţului?
