Rezultate finale Evaluarea Națională 2024! Fără diferențe majore după contestații | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rezultate finale Evaluarea Națională 2024! Fără diferențe majore după contestații

• anul acesta, în premieră, corectarea lucrărilor s-a făcut digitalizat, iar la nivelul județului Brăila nu există diferențe de 2,3 sau 4 între nota inițială și cea finală, așa cum se întâmpla în anii trecuți • cea mai mare diferență între cele două corecturi este de 0,90 puncte • Brăila rămâne pe locul 3 în ierarhia națională

 

Absolvenții de gimnaziu au aflat rezultatele finale la examenul de Evaluare Națională! Notele după soluționarea contestațiilor au fost publicate ieri, iar la nivelul județului Brăila nu s-au înregistrat diferențe majore între nota inițială și cea finală (după recorectare). Vorbim de diferențe de 2, 3 sau 4 puncte, lucru care se întâmpla în anii anteriori, iar acest lucru se poate datora evaluării digitalizate, care s-a făcut anul acesta în premieră la nivelul întregii țări.

Concret, la Evaluarea Națională de anul acesta cea mai mare diferență între nota inițială și cea finală este de 0,90 puncte. La examen au fost așteptați 2.098 candidați, din care au susținut examenul 1.872 candidați. Din aceștia, 365 au picat și 1.507 au promovat. Au fost depuse 286 contestații, 135 la Limba română și 151 la Matematică. La limba română, 89 lucrări au primit o notă mai mare după recorectare și 36 lucrări au fost evaluate cu o notă mai mică decât cea inițială. La Matematică, 70 elevi au primit o notă mai mare după contestații, iar 36 elevi o notă mai mică.

 

Brăila rămâne pe podium!

După afișarea rezultatelor finale, Brăila rămâne pe locul 3 pe țară, cu o promovabilitate de 80,5% (80,3% înainte de contestații). Pe primul loc se află București – 88,4%, iar pe doi Cluj – 86,1%. La polul opus se află Vaslui – 59,8% și Călărași – 60,8%.

În continuare niciun absolvent nu are media 10, cea mai mare fiind 9,97. Performanța a fost reușită de doi absolvenți, unul de la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” și unul de la Școala Gimnazială ”Mihu Dragomir”.

Pe discipline, la Limba română promovabilitatea este de 86,7% și sunt cinci note de 10. Acestea au fost obținute de elevi de la Școala Gimnazială ”Aurel Vlaicu” – 1, Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu” – 1, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” – 1, Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Însurăței – 2 note. La Matematică promovabilitatea este de 74% și sunt 16 note de 10. Notele maxime au fost obținute de elevi de la următoarele unități de învățământ: Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” – 5, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 1, Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – 1, Școala Gimnazială ”George Coșbuc” – 1, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” – 3, Școala Gimnazială ” Mihu Dragomir” – 2, Școala Gimnazială ”Sfântul Andrei” – 1, Liceul Tehnologic "N. Oncescu" - 1, Scoala Gimnaziala "Fanuș Neagu" - 1.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, unitățile de învățământ cu 100% promovabilitate sunt:

- Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” (29 elevi)

- Colegiul Național ”Nicolae Iorga” (28 elevi)

- Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” (22 elevi)

- Școala Gimnazială ”Spiru Haret” Însurăței (19 elevi)

- Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” – 100% (19 elevi promovați din totalul celor 19 elevi)

- Școala Gimnazială Frecăței – 100% (10 elevi)

- Școala Gimnazială ”Nicolae Grigore Mărășanu” Mărașu – 100% (8 elevi)

- Liceul Tehnologic ”N. Titulescu” Însurăței – 100% (un singur elev a participat la examen)

- Școala Gimnazială Drogu (un singur elev a participat la examen)

Unități de învățământ cu o promovabilitate sub 50% sunt: Școala Gimnazială ”Anton Pann” Brăila, Școala Gimnazială Baldovinești, Școala Gimnazială ”Aurel Horneț” Tudor Vladimirescu, Școala Gimnazială Ciocile, Școala Gimnazială Cuza Vodă, Școala Gimnazială Dudești, Școala Gimnazială Plopu, Școala Gimnazială Racoviță, Școala Gimnazială Rîmnicelu, Școala Gimnazială Romanu, Școala Gimnazială Tătaru, Școala Gimnazială Valea Cânepii, Școala Profesională ”Emil Drăgan” Gradiștea. Sunt și două școli unde nu a promovat niciun elev: Școala Gimnazială ”Nikos Kazantzakis” și Școala Gimnazială Unirea.

În prima etapă a admiterii în învățământul liceal din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 11 - 12 iulie și 15 - 22 iulie. Tot în această perioadă sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025 va avea loc în data de 24 iulie.

 

Rezultate la nivel național

Potrivit Ministerului Educației, în urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 74,5% (113.911 elevi). La proba de Limba și literatura română, 119.350 de elevi (77,8%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 416 elevi au obținut nota 10 (Â9 în raport cu prima afișare). La Matematică,105.214 elevi (68,8%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia,1.133 au obținut note de 10 (Â73 în raport cu prima afișare).

În cazul a 5 lucrări (patru la limba română și una la matematică) au fost identificate erori umane la încărcarea acestora, iar în etapa de contestații lucrările au fost reîncărcate și evaluate. Acestea sunt situațiile în care diferența între nota inițială și nota obținută la contestații este mai mare de 2 puncte. Menționăm că aceste diferențe nu sunt cauzate de erori în procesul de evaluare. Cele cinci rezultate nu sunt incluse în graficele ce conțin detalierea diferențelor dintre evaluarea inițială și evaluarea în urma contestațiilor.

”Precizăm că Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere, calculată pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal. În acest sens, miercuri, 10 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, va fi publicată ierarhia la nivel județean/al municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a”, precizează Ministerul Educației.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro