• în cadrul evenimentelor dedicate elevilor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a demarat proiectul educaţional naţional “Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”
Elevii din clasele gimnaziale şi liceale ale Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila au avut, zilele trecute, parte de întâlniri cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila. În cadrul evenimentelor din Săptămâna “Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, a fost demarat proiectul educaţional naţional “Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”, derulat de Poliţia Română în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI.
Specialistul în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Brăila a prezentat elevilor noţiuni şi exemple privind patrimoniul cultural, în cadrul unui material PowerPoint. Cu această ocazie, elevii au fost invitaţi la o călătorie în trecut, în amintirile bunicilor, în momente de formare a trecutului nostru. “Discuţiile specialistului poliţiei cu elevii au avut drept rol conturarea unei imagini despre cultura şi istoria poporului român, precum şi identificarea elementelor care contribuie la formarea acestui ansamblu. Elevilor li s-a explicat ce reprezintă identitatea unei persoane, respectiv a unui popor şi prin ce se evidenţiază această identitate. Poliţiştii au explicat elevilor ce înseamnă patrimoniu cultural naţional şi care sunt elementele de patrimoniu pe care le pot admira şi proteja în judeţul lor”, au precizat reprezentanţii IPJ.
Elevii au primit din partea poliţiştilor şi o temă. Ei trebuie să culeagă informaţii şi să se documenteze cu privire la clădirea liceului în care învaţă, considerată clădire de patrimoniu. Poliţiştii au explicat că imobilul în care-şi desfăşoară activitatea Colegiul Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila este un edificiu încărcat de istorie. Dintre întrebările la care elevii vor răspunde se numără: când a fost construită clădirea liceului, care a fost prima utilitate atribuită clădirii, din ce an funcţionează ca instituţie de învăţământ, cine a fost Gheorghe Munteanu Murgoci şi de ce liceul a primit numele lui.
Activităţile dedicate protejării patrimoniului cultural naţional vor continua până în luna iunie, printre beneficiari numărându-se elevi ai Liceului Teoretic “Nicolae Iorga” Brăila, Şcoala Gimnazială ,”Aurel Vlaicu” Brăila, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila.