Criterul competentei profesionale este important pentru angajatorii privati in momentul negocierii salariilor
"Pentru sectorul de stat, acolo unde Guvernul stabileste prin acte normative grila de salarizare, ramine in vigoare Hotarirea de Guvern nr 1825/2006, care prevede ca salariul minim brut este 390 lei. Pentru sectorul privat si partea din sectorul bugetar unde Guvernul nu stabileste prin act normativ grila de salarizare, se aplica prevederile Contractului Colectiv de Munca la nivel national 2007 - 2010. Nu s-a putut aplica un sistem unitar in ceea ce priveste stabilirea salariului minim pe economie intrucit atunci cind s-au derulat negocierile pe aceasta tema, Guvernul a adoptat pozitii de forta si s-a retras din discutii. Puteau fi gasite solutii pentru un sistem unitar, ceea ce presupunea negocieri tripartite dar, repet, Guvernul nu a dorit asta", ne-a declarat Costin. De asemenea, sursa citata a explicat ca nu beneficiaza de coeficientul de ierarhizare 2, care presupune un salariu minim de 880 lei, salariatii cu studii superioare dar care nu sint incadrati pe functii ce necesita astfel de studii, ori cei cu studii medii care sint incadrati pe functii care necesita studii superioare. "Pina la urma insa, fiecare angajator din sectorul privat are stabilita propria organigrama care stabileste pentru toate posturile nivelul minim de pregatire profesionala. Pe de alta parte, pentru angajatorii privati primeaza, in momentul negocierii salariilor, printre alte criterii, competentele profesionale ale angajatului", a mai spus sursa citata.
Important de mentionat este ca noul contract colectiv de munca la nivel national este in curs de publicare in Monitorul Oficial, partea a cincea.
Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a declarat pentru presa centrala ca noul contract a fost inregistrat la minister la 29 decembrie, prevederile urmind sa se aplice de la 1 ianuarie.
"Traim intr-o epoca in care (...) faci tot ce poti sa pastrezi oamenii buni"
Statisticile la nivel national indica faptul ca, in prezent, numarul salariatilor care declara ca incaseaza salariul minim pe economie se apropie de jumatate de milion de angajati, adica putin peste 10% din totalul salariatilor din economie (circa 4,7 milioane de persoane). In totalul fortei de munca din Romania (populatia activa de 9,2 milioane de persoane), doar 12% - 13% au studii superioare, adica aproximativ 1,1 milioane de persoane. La nivelul actual al economiei, cele mai importante domenii in care ponderea angajatilor remunerati cu salariul minim este ridicata, sint industria usoara, industria hoteliera, precum si alimentatia publica.
"In Romania nu mai este excedent de forta de munca, care sa determine sindicatele sa protejeze oamenii. Traim intr-o epoca in care este criza de forta de munca calificata, in care faci tot ce poti sa pastrezi oamenii buni", a declarat presei centrale Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
De aceeasi parere este si liderul organizatiei sindicale a navalistilor braileni, Alexandru Gurgu, care a salutat implementarea prevederilor noului CCM la nivel national. El a explicat ca la nivelul societatii ai caror salariati ii reprezinta nu vor fi probleme in respectarea cerintelor impuse de contractul national, intrucit nivelul minim de salarizare in santierul naval l-a depasit pe cel impus de CCM national. "Cred totusi ca vor fi ceva probleme in domeniile in care sint multi angajati platiti cu salariul minim pe economie, asa cum sint o parte dintre firmele locale de confectii textile", a apreciat sursa citata.
ITM Braila a demarat o campanie de informare a agajatorilor cu privire la prevederile noului CCM national
"In conformitate cu prevederile articolului 40 aliniatul (4) din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 - 2010, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei,
adica 2,59 lei/ora, incepind cu 1 ianuarie 2007. Prevederile referitoare la salariul de baza minim brut negociat din contractul colectiv de munca unic la nivel national se aplica tuturor salariatilor ale caror salarii sint stabilite prin negociere", ne-a declarat Dumitru Vaduva, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila. In plus, sursa citata a precizat ca institutia pe care o reprezinta a demarat o campanie de informare a angajatorilor vizati de noile prevederi ale CCM la nivel national.