Sarbatori fara scumpiri la carne si piine | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sarbatori fara scumpiri la carne si piine

Dupa atitia ani, in care consumatorii au constatat cu oroare ca in perioada sarbatorilor preturile explodau pur si simplu, semnale clare venite din partea producatorilor autohtoni indica, acum, un sezon de vinzari linistit. Iata ca, cel putin la acest moment, exista sanse sa devina realitate si pentru braileni, mult-rivnitele promotii de sarbatori, o obisnuinta pentru consumatorii din Occident.
Ar fi fost si cazul, dupa scumpirile in lant care ne-au asaltat toata toamna. Pentru ca, asa cum probabil cei mai multi dintre dumneavoastra au constatat deja, in ultimele doua luni, preturile produselor alimentare au luat-o razna; uleiul, conservele, zaharul, orezul, unele sortimente de piine etc. au atins la raft preturi exorbitante, de parca ar fi delicatese, nu produse de baza. Probabil, producatorii au inteles, ca o noua scumpire ar fi greu de suportat de catre cumparatori. Ramine totusi de vazut si ce politica vor adopta comerciantii, desi, odata cu aparitia in piata a atitor super si hipermarket-uri, tonul a fost dat: o aliniere clara de preturi si practicarea unor adaosuri comerciale ceva mai rezonabile.
Oricum, e clar, la nivelul actual al preturilor alimentelor, explicabil de altfel pe fondul secetei acute si persistente din aceasta vara, o noua majorare ar fi cu greu acceptata de consumatori. In acest context, cei mai mari producatori locali in domeniu au anuntat ca isi vor mentine nivelul actual de preturi atit pentru sarbatorile care urmeaza, cit si pentru inceputul anului viitor.

"Cred ca nu vor avea loc schimbari notabile la preturi"

Cei doi oameni de afaceri, cunoscuti producatori si procesatori de carne in Braila si in tara, Gheorghe Caruz si Marin Moraru, sustin la unison ca perioada de sarbatori va fi una de calm la sectorul preturi, fara cresteri mari si fara sincope in aprovizionarea magazinelor cu carne si preparate din carne.
Marin Moraru, proprietarul brandului "Marex", a explicat ca majorarile inregistrate la preturile cerealelor provocate de seceta prelungita din acest an, vor crea unele pierderi producatorilor, dar a subliniat ca pierderile nu vor putea fi transmise in preturile de vinzare imediat sau speculativ cu ocazia sarbatorilor si nici un caz in primul trimestru din 2008, cind vinzarile si asa sint scazute. Aceleasi predictii le-a formulat si in cazul evolutiei preturilor la preparatele din carne, motivate de faptul ca nu exista conditii pentru majorari generalizate si spectaculoase de preturi. "Concurenta puternica dintre producatorii locali, la care se adauga si presiunea crescinda a importurilor de carne si chiar de preparate, creeaza, de asemenea, premisele unei stabilitati relative a preturilor in conditiile unei oferte diversificate si abundente de produse. Un alt factor important in mentinerea stabilitatii preturilor si in asigurarea unei aprovizionari constante, fara riscuri de a se crea goluri in piata il constituie prezenta marilor lanturi de retail si engros cu o pondere din ce in ce mai ridicata in comertul din Romania", ne-a declarat Marin Moraru, adaugind ca politica generala de preturi a acestor lanturi de magazine este indreptata cu precadere spre mentinerea unor nivele acceptabile de pret. "Inca o data, personal, cred ca in piata carnii de porc si a preparatelor din carne de porc, in urmatoarele luni, inclusiv cu ocazia sarbatorilor de Craciun si Anul Nou nu se vor crea nici goluri in aprovizionare si nici schimbari notabile la preturi", a incheiat omul de afaceri Marin Moraru.

"Inregistram o pierdere de 1 leu la fiecare kg de carne produsa"

In linii mari, acelasi punct de vedere impartaseste si Gheorghe Caruz, detinatorul grupului de fime "Caruz" care, dupa cum a declarat presei centrale, in ultimele 3 saptamini, a practicat o ieftinire a carnii si preparatelor din carne. "Modificarile au fost de 0,7 lei/kg, in cazul pretului la fabrica si la poarta unitatii de procesare a carnii. In termeni reali, toate costurile noastre, ale producatorilor si procesatorilor de carne, au crescut in ultimii ani cu un apogeu in acest an, cind inregistram o pierdere de 1 leu la fiecare kilogram de carne produsa. Acum resimtim din plin efectele unei crize a cerealelor pentru ca le achizitionam la un pret de 8 - 9 lei/kg si valorificam carnea la un pret de pina la 6,5 lei/kg, in timp ce, in 2004, de exemplu, am achizitionat cereale cu 2 lei/kg si valorificam carnea cu 9,8 lei/kg. Ce alt produs s-a ieftinit aproape la jumatate in ultimii 3 ani? Concluzia este ca mecanismul pietei locale si nationale obliga producatorii si procesatorii de carne sa mentina blocate preturile", a declarat unui ziar central omul de afaceri Gheorghe Caruz.

Concurenta neloiala a evazionistilor distorsioneaza piata piinii

Si producatorii de piine au zugravit, in linii mari, cam aceeasi politica de preturi. Insa au tinut sa sublinieze ca si in cazul lor actualele preturi nu le acopera cheltuielile si nici nu le asigura o sursa de profit pentru finantarea proiectelor investitionale pe care le deruleaza sau le au in plan. O parte importanta din vina o poarta fenomenul de evaziune fiscala generalizat din piata locala care ii obliga indirect pe cei care lucreaza cu acte in regula sa mentina preturi mici, apropiate de cele ale pietei la negru. "Din estimari va pot spune ca mai mult de jumatate din piata de profil este afectata de evaziunea fiscala. Atita vreme cit nu se reuseste sa se faca ordine in acest sector, noi, cei care lucram corect, trebuie sa pastram preturi competitive cu cele ale ilegalistilor. Singura solutie ar fi reducerea TVA la piine, astfel incit sa ne permitem preturi mai mici decit evazionistii si atunci acestia fie vor intra in legalitate, fie isi vor inchide afacerea cu piine", a explicat Doru Resmerita, administratorul unic al "Galmopan", cel mai mare producator zonal de piine.
Sursa citata a precizat ca o eventuala scumpire pina la finele anului nu ar putea avea loc decit in conditiile in care ar interveni majorari legate de costul de productie (pretul materiei prime sau al utilitatilor). "Legat de utilitati, deocamdata nu s-a mai anuntat nici o scumpire, iar in ceea ce priveste pretul materiei prime, pot sa va spun ca pe piata internationala deja a avut loc o scadere a cotatiei griului de la 240 euro/tona la 230 - 220 euro/tona" a mai spus Resmerita.

Produsele "Frontera" ar putea fi majorate cu maxim 15%

La rindul sau, conducerea SC "Frontera", ale carei produse se gasesc in majoritatea magazinelor de tip hypermarket din oras, a explicat ca este vulnerabila la modificarile de preturi care ii afecteaza costurile de productie si de aceea ar putea aplica, totusi, in perioada urmatoare, o majorare a preturilor la raft. Reprezentantul "Frontera", Ioan Stancu, a subliniat insa ca o eventuala scumpire nu va depasi 15 procente. "Noi nu avem depozite pentru a ne face stocuri de materie prima astfel incit orice majorare la acest capitol se reflecta direct in pretul de raft. Noi avem la acest moment cele mai mari preturi pe piata locala, dar nici macar asa ele nu reflecta realitatea, pentru ca tot nu ne putem acoperi costurile", a spus reprezentantul "Frontera".
De mentionat este ca pentru o piine de 280 de grame este nevoie de 200 grame de faina, ceea ce inseamna ca in pretul de cost al unei piinii, pretul griului inseamna 30%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro