Suflete chinuite | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Suflete chinuite

Oamenii devin din ce in ce mai agresivi. Numarul de infractiuni care includ violenta creste de la an la an. Minorii cad si ei victime furiei sau iresponsabilitatii adultilor. Numai in 2007, in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila au fost inregistrate aproximativ 140 de cazuri de copii maltratati. Specialistii au instrumentat chiar si cazuri de lovire asupra copiilor cu dizabilitati.
Nu mai putin de 113 minori au fost abuzati fizic. Dintre acestia, 51 sint din mediul urban si 62 din zonele rurale. Cele mai multe cazuri de violenta asupra celor mici au fost in rindul baietilor, aproximativ 71 de copii fiind victime ale adultilor, restul de 42 fiind fete. Au fost inregistrate cazuri de agresiune atit asupra micutilor de citeva luni cit si asupra elevilor din scoala primara, gimnaziala sau asupra adolescentilor. "In situatiile de abuz fizic instrumentate in 2007, 50 de copii au fost victime ale agresiunilor parintilor sau ale persoanelor de referinta. Factorii asociati care conduc la situatii de abuz fizic asupra copilului sint generati de mediul socio-cultural de provenienta, incluzindu-se aici nivelul scazut de educatie al agresorilor, lipsa unei comunicari adecvate in interiorul familiei, statutul precum si patologii ale vietii de familie constind in consum de alcool, violenta intre adulti. Consecintele violentei pot varia in functie de natura si gravitatea agresiunii. Violenta produce consecinte in plan fizic, social, emotional si cognitiv si pune in pericol sanatatea mentala si fizica", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.
Copiii au beneficiat de masuri speciale de protectie: plasament in regim de urgenta, gazduire la Centrul Maternal "Alexandra", la Fundatia "Lumina". Multe familii au intrat in programe speciale de consiliere si in cazurile grave au fost intocmite dosare penale parintilor agresori.

26 de copii abuzati sexual

In evidentele DGASPC au fost inregistrate foarte multe cazuri de abuz sexual. Nu mai putin de 26 de copii au fost abuzati. Cele mai multe cazuri au fost instrumentate in rindul fetelor - 20, numarul baietilor victime fiind de sase. Specialistii din cadrul institutiei ne-au declarat ca anul trecut au fost abuzati sexual copii cu virste cuprinse intre 6 si 17 ani.
In mediul rural au fost inregistrate 15 cazuri, iar in mediul urban 11. Copiii au beneficiat de masuri de protectie speciala constind in: plasament in regim de urgenta la Centrul de Plasament in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat, la Centrul Maternal "Alexandra" si la DGASPC Buzau. "In cazurile de abuz sexual, cauzele tin de nivelul scazut de educatie al agresorilor, al mediului socio-cultural de provenienta al acestora, al patologiilor existente la agresori. O alta serie de cauze este generata de situatia copilului victima, gradul de vulnerabilitate al acestuia fiind mai mare atunci cind minorul nu beneficiaza de un mediu familial securizant. Astfel, parintii manifesta dezinteres fata de grupul frecventat de copil, fata de situatia scolara a acestuia, fata de preocuparile extrascolare. Familia neglijeaza responsabilitatea de a educa minorii. De asemenea, nu exista o comunicare adecvata intre copil si parinte", a mai spus Simona Cimpoae.

Copii cu handicap, legati de pat de catre parinti

Cazuri cutremuratoare au fost inregistrate anul trecut in judetul nostru. Fiinte umane fara aptitudini parentale au ajuns sa fie violente cu copiii cu dizabilitati. Asa au facut Gina A., de 37 de ani, si Luca F., 39 de ani, care si-au legat copilul de pat, pentru ca le deranja cearta. Fata lor avea 17 ani si suferea de un handicap foarte grav, ea avind dezvoltarea fizica a unui copil de circa sase ani, iar cea intelectuala - a unui bebelus. Fata a fost preluata de specialistii de la DGASPC si internata temporar intr-un centru de urgenta.
Un alt baiat cu dizabilitati a fost batut de tata, pentru ca nu s-au inteles in ceea ce priveste programul TV. In urma incidentului, copilul de 14 ani a ajuns in spital. In cauza, lui Costel B. i-a fost intocmit dosar penal.
In luna octombrie a anului trecut, unui alt brailean i s-a intocmit dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului. C. Spiru, de 39 de ani, si-a strins fetita de git si a urecheat-o pina i-a lasat semne. Micuta, de numai sase anisori, a fost preluata de DGASPC. Institutia a preluat si ceilalti doi copii ai parintelui, caruia i s-a intocmit dosar penal.

Indicii ale abuzului

Copiii abuzati pot fi recunoscuti deoarece au schimbari neasteptate de comportament, au randament scolar scazut, se pling tot timpul sau isi asuma prea multe responsabilitati, sint crispati in apropierea adultilor, sint speriati cind trebuie sa mearga acasa, daca agresorul este unul dintre parinti sau o persoana din universul apropiat. In cazul minorilor abuzati sexual se poate observa cu usurinta refuzul brusc de a-si schimba hainele, de exemplu, pentru ora de educatie fizica.

Salvati copiii, sunati la 983!

Membrii comunitatii pot semnala cazurile de abuz la telefonul copilului - 983. Potrivit actelor normative in vigoare, abuzul inseamna orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau autoritate fata de copii, prin care este periclitata viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, sociala, integritatea corporala. "Abuzul copilului sau maltratarea lui include toate formele de rele tratamente fizice, emotionale. Abuzul fizic este cel mai evident si poate lua mai multe forme: lovituri, scuturari, muscaturi, arsuri, ciupituri, sufocari, aruncari, biciuiri, batai si alte actiuni care pot cauza rani fizice. Abuzul emotional apare atunci cind furia si tipetele merg prea departe, cind un parinte isi minimalizeaza, ameninta sau respinge in mod constant un copil. Cazurile pot fi semnalate la telefonul copilului - 983, unde exista o echipa mobila de specialisti care poate interveni imediat. Sunati la 983 si salvati copiii abuzati", a precizat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC.
Membrii comunitatii nu trebuie sa intervina pe cont propriu in problemele dintr-o familie sau in disciplinarea unui minor care nu le apartine. De multe ori, in scoli sau intre vecini au aparut incidente, iar adultii au incercat sa-si faca dreptate singuri, "altoind'' copiii care au facut nazdravanii. Cetatenii trebuie sa anunte autoritatile, membrii familiilor unde exista conflicte sau lipsa de comunicare, persoanele putind beneficia ulterior de consiliere, adapost si informare din partea specialistilor.

Sapte minori, victime ale infractorilor

Potrivit Biroului de Informare si Relatii cu Publicul din cadrul Tribunalului Braila, in anul 2007, pe rolul instantelor au fost inregistrate un numar de sapte victime ale celor care au comis infractiuni grave. Astfel, trei copii au fost violati, doi au fost omoriti, unul a fost tilharit si un altul a fost victima a unei infractiuni de coruptie sexuala. In anul precedent, statisticile au inregistrat, de asemenea, sapte minori, cu totii victime ale unor tilhari inraiti.
Surse din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila precizeaza, in aceeasi ordine de idei, ca desi in 2007 a scazut numarul minorilor trimisi in judecata (139 - fata de 227 in anul precedent), totusi, "a crescut numarul cazurilor de incalcare a drepturilor minorilor, de la un caz in 2006, la sase cazuri in 2007". Cinci din cele sase cazuri de incalcare a drepturilor copilului s-au constatat in timpul judecatii.
Din pacate, lipsa dragostei parintesti, abandonul scolar si mediul social sau familial necorespunzator, ca sa nu mai vorbim de influenta nefasta a gastilor de cartier, i-au transformat pe multi minori in infractori periculosi, unii dintre acestia fiind dati pe mina instantei de judecata si condamnati. Surse judecatoresti precizeaza ca, anul trecut, Tribunalul Braila a condamnat un numar de opt minori: unul pentru tentativa de omor, unul pentru viol, trei pentru tilharie, iar ceilalti pentru tainuire si vatamare corporala. In schimb, in 2006, instantele brailene au pronuntat sentinte de condamnare pentru un numar de 35 de minori acuzati de tilharie (25 inculpati), omor - patru inculpati, viol - trei si furt - trei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro