"Termoelectrica" astepta, joi, un raspuns din partea "Enel" si "E.ON" cu privire la modalitatea de implicare in proiect, dar cele doua companii au solicitat prelungirea, pina la 30 noiembrie, a termenului pentru luarea deciziei privind structura societatii care va construi noua unitate de productie a energiei la centrala de la Braila.
"Ambele au cerut o aminare a prezentarii solutiilor pina la 30 noiembrie, pentru a discuta impreuna asupra modului de implicare in structura actionariatului viitoarei societati, modul de dezvoltare, de operare si de finantare a proiectului", a declarat pentru Mediafax, directorul general al "Termoelectrica", Ioan Ungureanu.
"Enel" si "E.ON", au cerut, in luna octombrie, o aminare a prezentarii propunerilor de participare la proiect, pina la finele acestei luni.
"Termoelectrica", companie de stat, a propus atunci celor doua grupuri energetice sa se asocieze sau sa prezinte propuneri individuale de constructie a unei unitati noi de producere a electricitatii la termocentrala de la Braila cu o capacitate instalata de 750 MW-900 MW, mai mica decit puterea unui reactor nuclear de la Cernavoda.
"Le-am propus companiilor Enel si E.ON ori sa se asocieze, ori sa continuam procesul de selectie la Braila. Au cerut ca pina la finele lui noiembrie sa analizeze daca vin separat sau vor fi coinvestitori. La Braila va fi o investitie greenfileld. Pina la finele lunii noiembrie putem sa spunem cum vom face proiectul si cine a cistigat", a afirmat, in luna octombrie, Ungureanu.
Investitia in noua unitate se va ridica la circa un miliard de euro, iar "Termoelectrica" va participa cu active reprezentate de teren, accesul la reteaua nationala de transport a energiei si accesul la combustibil, respectiv portul din Braila si depozite de carbune.
"Enel" detine fostele filiale de distributie si furnizare a energiei ale "Electrica" din Banat si Dobrogea si a cistigat, in acest an, si licitatia pentru preluarea "Electrica Muntenia Sud", care alimenteaza Capitala.
"E.ON" este actionarul majoritar al distribuitorului de gaze "Distrigaz Nord" si al fostei filiale "Electrica" din Moldova.