Tichete educaționale 2024, un ajutor dorit de tot mai mulți elevi brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tichete educaționale 2024, un ajutor dorit de tot mai mulți elevi brăileni

pentru actualul an școlar au fost aduse modificări în acordarea acestor tichete care vin în sprijinul elevilor cu posibilități materiale reduse • cererile pot fi depuse până pe data de 23 octombrie, iar banii vor putea fi cheltuiți până pe 31 decembrie 2024 • la Brăila, anul trecut au fost 7.648 de beneficiari, un număr semnificativ mai mare decât în anul școlar precedent • ce criterii trebuie să îndeplinească elevii care vor să beneficieze și în acest an școlar de ajutorul în valoare de 500 lei

 

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine. Toți cei care îndeplinesc condițiile programului cu fonduri europene Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“ trebuie să facă o cerere, indiferent dacă au deja cardul de anul trecut.

Saptămâna trecută a fost adoptată de Guvern ordonanța de urgență nr.112/2024 care modifică pentru a cincea oară Legea Educației, iar în acest an școlar cele mai multe modificări au fost făcute în cazul OUG nr.83/2023 privind acordarea tichetelor de 500 de lei din fonduri europene.

 

Cine poate beneficia de tichete educaționale

Tichetele educaționale sunt destinate elevilor proveniți din familii cu venituri mici, care îndeplinesc anumite criterii socio-economice. În mod obișnuit, familiile care pot beneficia de aceste tichete sunt cele în care venitul mediu lunar pe membru de familie nu depășește un anumit prag stabilit de autorități. Ministerului Proiectelor și Investițiilor Europene (MIPE), a transmite că ”pentru a se încadra în criterii, părinții sau reprezentanții legali ai preșcolarilor și elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial trebuie să aibă venitul net ajustat de până în 700 de lei”.

 

Până când se pot depune cererile pentru a primi carduri în anul școlar 2024-2025

Termenul până la care se pot depune cererile pentru a primi anul acesta cardurile educaționale a fost extins cu 20 de zile, “reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate prevăzute la art.4, depun la unitatea de învățământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari 2024—2027. Asta înseamnă că cererile pot fi depuse la secretariatul școlilor până în data de 23 octombrie, însoțite de documente justificative privind componența familiei, carte de identitate titular, carte de identitate soț sau soție, certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale copiilor care au peste 14 ani dar nu mai mult de 18 ani.

Ministerului Proiectelor și Investițiilor Europene (MIPE) a transmite că ”pentru a se încadra în criterii, părinții sau reprezentanții legali ai preșcolarilor și elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial trebuie să aibă venitul net ajustat de până în 700 de lei”.

Toți cei care doresc să primească ajutorul și se încadrează în criteriile prevăzute de OUG nr. 83/2023 trebuie să depună cerere. Cei care nu au carduri și vor fi declarați eligibili vor aștepta să se emită cardurile pe numele lor, iar cei care le au deja și sunt declarați eligibili vor primi cei 500 de lei pe cardurile de anul trecut.

 

Când se vor distribui cardurile și/sau banii

Procedura este una anevoiasă, nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sau cardurile. Termenul limită de depunere a cererilor este 23 octombrie, după care Ministerul Educației trebuie să trimită până în data de 1 noiembrie 2024 baza de date cu cererile preșcolarilor și elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori,  către MIPE. Veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii vor fi verificate de  Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Anul trecut abia de Crăciun a fost transmisă lista către Ministerul Fondurilor Europene. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la cinci luni de la începerea școlii, existând și cazuri când  în ultima săptămână de școală elevii încă nu primiseră cardurile.  

 

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

Sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an. Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri. Sumele încărcate pe cardurile educaționale de anul școlar trecut 2023-2024 sunt valabile până în 31 decembrie 2024.

În ceea ce privește Brăila, numărul elevilor din județul nostru care au făcut cereri pentru a beneficia de acest ajutor a tot crescut în ultimii ani.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022, de exemplu, au beneficiat 3.807 de elevi în școlile din județul Brăila, iar cardurile au fost alimentate în luna noiembrie 2022. Anul trecut școlar, numărul beneficiarilor s-a dublat, fiind emise 7.648 de carduri, iar începînd cu luna ianuarie au fost virați primii bani” ne-a precizat, Inspectorul Școlar General al ISJ Brăila, profesor Cici Mihaela Bolovan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro