Tineri pentru siguranța comunității | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Tineri pentru siguranța comunității

concursul ”Cu viața mea, apăr viața”, organizat în perioada 15 – 16 aprilie 2025 de Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea” al judeţului Brăila, s-a dovedit a fi un exercițiu de responsabilitate și solidaritate în care zeci de elevi motivați au reușit să își demonstreze cunoștințele teoretice și îndemânarea practică în fața provocărilor specifice domeniului protecției civile • în competiție s-au înscris 10 școli gimnaziale și 11 licee și colegii din municipiul Brăila

 

Într-un context global în care pregătirea pentru situații de urgență devine din ce în ce mai importantă, municipiul Brăila a găzduit, în perioada 15 – 16 aprilie 2025, etapa locală a concursului școlar cu tematică de protecție civilă ”Cu viața mea, apăr viața”. Evenimentul, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea”, s-a desfășurat în incinta Școlii Gimnaziale ”Fănuș Neagu” și a reunit zeci de elevi motivați să își demonstreze cunoștințele teoretice și îndemânarea practică în fața provocărilor specifice domeniului protecției civile.

Două probe, o singură misiune: salvarea vieții
Concursul a fost structurat în două etape esențiale: o probă teoretică, constând în completarea unui chestionar grilă cu 15 întrebări, menită să testeze cunoștințele elevilor despre măsuri de prevenire și reacție în situații de urgență, și o probă practică – ”Transportul asistat al unui accidentat așezat pe targă, pe distanța de 50 de metri”, în care spiritul de echipă, coordonarea și rezistența fizică au fost puse la încercare.

Participanții au provenit dintr-un număr mare de unități de învățământ, demonstrând că protecția civilă nu este doar un subiect de interes teoretic, ci un domeniu ce inspiră implicare concretă și asumare.
Concursul a fost organizat pe două categorii, nivel gimnazial cu participarea
Școlilor Gimnaziale Alexandru Ioan Cuza”, Dimitrie Cantemir”, Vasile Alecsandri”, Ion Băncilă”, Vlaicu Vodă”, Fănuș Neagu”, Anton Pann”, Sfântul Andrei”, „Mihai Eminescu” și”Radu Tudoran”, care s-au întrecut într-o atmosferă competitivă, dar colegială, iar la nivel liceal au participat Colegiul Național Nicolae Iorga”, Liceul Tehnologic Grigore Moisil”, Colegiul Economic Ion Ghica”, Liceul Tehnologic Gh. K. Constantinescu”, Colegiul Tehnic Costin D. Nenițescu”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic Panait Istrati”, Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci”, Colegiul Național Pedagogic Dumitru Panaitescu Perpessicius”, Liceul Teoretic Mihail Sebastian” și Colegiul Național „Ana Aslan” care și-au trimis reprezentanții cei mai bine pregătiți.
La finalul celor două zile de competiție intensă, podiumul a fost ocupat de echipe care au dovedit o excelentă pregătire și un profund simț al responsabilității:
categoria gimnaziu: Locul I - Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza”; Locul II - Școala Gimnazială Sfântul Andrei” și Locul III: Școala Gimnazială Vasile Alecsandri”, iar la categoria liceu: Locul I - Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”; Locul II - Colegiul Național „Ana Aslan” și Locul III -  Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”
Ne dorim ca fiecare elev să înțeleagă că protecția civilă nu înseamnă doar reguli sau proceduri, ci înseamnă, în primul rând, grijă față de ceilalți, capacitatea de a reacționa eficient în momente cheie și implicare activă în viața comunității. Acest concurs este, practic, o investiție în siguranța generațiilor viitoare”, a transmis reprezentantul ISU Brăila.
Elevii participanți au resimțit miza dincolo de diplome și clasamente. A fost mai mult decât un concurs. Am învățat cum să ajut un coleg accidentat, cum să mă protejez în caz de incendiu sau cutremur. Sunt lucruri pe care nu le uiți, pentru că știi că pot salva vieți”, a mărturisit Robert V., elev în clasa a XI a la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”, component al echipei câștigătoare.


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro