• pe 17 iunie încep probele de competențe
Aceasta este ultima săptămână de școală pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a, care iau astfel vacanță mai devreme. În realitate însă vacanța e ceva mai departe pentru că aceștia se pregătesc pentru ”examenul de maturității”.
Astfel, între 3 și 7 iunie, absolvenții de liceu sunt așteptați să se înscrie la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024. Pentru a se înscrie aceștia trebuie să prezinte următoarele documente: certificatul de naștere (documentul original și o copie); cartea de identitate (documentul original și o copie); cerere de înscriere (fișă-tip informatizată) completată, avizată și ștampilată de unitatea de învățământ de proveniență/centrul de examen; certificatul/certificatele în original, precum și o copie a acestuia/acestora, în baza căruia/cărora se solicita echivalarea probei C și D, dacă este cazul; foaia matricolă în original; adeverință emisă de unitatea de învățământ prin care se confirmă finalizarea clasei a XII-a/a XIII-a și media generală.
După încheierea oficială a cursurilor, absolvenții de liceu vor avea o pauză de două săptămâni pentru a se pregăti de examen. Bacalaureatul va începe cu ”probele orale”, între 17 și 19 iunie fiind programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, proba A. Apoi, între 19 și 21 iunie are loc proba de evaluarea competențelor digitale, iar între 25-27 iunie evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Probele scrise vor avea loc în luna iulie, cea la Limba și literatura română fiind programată pe 1 iulie. Urmează pe 2 iulie proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate se vor afișa pe 8 iulie, iar cele finale, după contestații, pe 12 iulie.
Reamintim că la simularea națională din martie, organizată de Ministerul Educației, au fost așteptați să participe 2.259 elevi brăileni, din care 1.795 de elevi înscriși la clasa a XII-a, cursuri la zi, și 466 de elevi de la seral și frecvență redusă. La proba scrisă de limba română promovabilitatea a fost de 67,27%, la proba obligatorie a profilului de 75,74% iar la proba la alegere a profilului și specializării de 71,76%.
La examenul de Bacalaureat de anul trecut județul Brăila s-a aflat pe primul loc în topul pe țară.