Un nou sezon de vânătoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un nou sezon de vânătoare

Reţinerea a aproape trei sferturi din personalul vamal şi militar al unui punct de trecere a frontierei constituie o lovitură care arată fragilitatea graniţelor "securizate", în perspectiva aderării la spaţiul Schengen.

Zvonuri despre un val de arestări circulau încă de la începutul anului (însuşi şeful statului pomenea de ele săptămâna trecută, într-un discurs susţinut în faţa unor oficiali europeni). Dar, deşi erau monitorizaţi de luni de zile, deşi unii dintre cei vizaţi de ancheta procurorilor DNA ocupă funcţii înalte - unde informaţiile sunt mai accesibile - şi cu toate cazurile anterioare mediatizate (chiar astă-vară, la sfârşitul lunii iulie avusese loc o campanie la nivel naţional împotriva contrabandei cu ţigări), aşadar în ciuda tuturor acestor semne cât se poate de vizibile, cei reţinuţi şi arestaţi zilele acestea par să-şi fi continuat fără teamă activităţile ilegale de care sunt acuzaţi acum. Sigur, nevinovăţia lor primează, dar vechile obiceiuri care li s-au reproşat vameşilor ani de-a rândul de mulţi dintre călătorii peste graniţă, precum şi omniprezenţa vânzătorilor de ţigări de contrabandă fac şi mai credibile motivele pentru care procurorii au declanşat ancheta în forţă.

Ce urmează? Cu siguranţă, DNA nu va da iama în toate punctele de trecere a frontierei, aşa cum au făcut la Siret (punct vamal important, aflat în nordul judeţului Suceava, pe drumul european E85, la graniţa cu Ucraina). Poate că acţiunea ar fi fost completă dacă şi ucrainenii ar fi făcut acelaşi lucru în jumătatea lor de vamă, dar, spre deosebire de români, ei nu sunt monitorizaţi cu atenţie de liderii UE de la Bruxelles.

Pe de altă parte, procurorii anticorupţie care au "ras" punctul vamal de la Siret susţin că dosarul este bine făcut, dovadă şi numeroasele decizii de arestare pronunţate de instanţă. Dar aşa a început, de exemplu, şi scandalul permiselor false eliberate de Serviciul specializat din Argeş, în 2008, iar de atunci a fost anulat un singur carnet de conducere dintre sutele bănuite de anchetatori că au fost tranzacţionate ca o marfă oarecare.

În concluzie, dacă acuzaţiile de corupţie şi contrabandă în dosarul Siret se vor adeveri, se poate face primăvară numai cu o floare? Rămâne de văzut - la urma urmei e doar o chestiune internă, pentru că acces liber în UE s-a stabilit deja că vom primi altă dată. Or, nu doar de dragul Schengen s-a declanşat vânătoarea de corupţi?!?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro