Un vot în plus, un buletin de votare în minus pentru fraudare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un vot în plus, un buletin de votare în minus pentru fraudare

Cu alte cuvinte, existenta a doua tururi de scrutin ar fi fost necesara. Dar pâna si parlamentarele, dupa cum evolueaza situatia politica, se vor desfasura tot într-un singur tur de scrutin. Am facut ce-am facut si am ajuns la un sistem de vot care seamana izbitor cu cel dinainte de '89. În fine, ideea e urmatoarea: doar doua scenarii mai opereaza pentru alegerile din 10 iunie. Primul: prezenta scazuta sau medie la vot. Al doilea: prezenta masiva la vot.

Sa venim putin la orasul nostru drag. Voi începe abrupt: primarul Simionescu a declarat ca face 200.000 de buletine de vot (conform Legii electorale, nu ca asa vrea dumnealui) în timp ce votantii braileni mai sunt doar vreo 176.000. Mai mult, din cei 176.000 unii intra pe listele complementare (sunt cei cu domiciliul sau resedinta în Braila, dar plecati în spatiul Uniunii Europene), altii sunt, pur si simplu, plecati prin tara, cu diferite treburi, însa ramânând în acte domiciliati în Braila. Nu stim exact câti sunt toti acestia, dar daca facem o simpla scadere - 200.000 minus 176.000 - vedem o diferenta de 24.000 de buletine de vot. Adaugati dumneavoastra restul, ma refer la cei din a doua categorie. Concluzie: pe lânga cei care nu vor veni la vot fara a avea nicio încurcatura, deci care se suprapun în mod real pe buletinele de vot, mai avem vreo câteva zeci de mii care se împart în alte doua categorii: a) unii nu vor veni sigur la vot pentru simplul fapt ca nu mai exista; b) ceilalti intra în plutonul celor cu participare incerta. Întrebarea fireasca este: ce se va întâmpla cu buletinele de vot neutilizate?
Raspunsul la întrebarea fireasca este dificil, pentru ca are multe variante. Dar pe noi ne intereseaza varianta care are în colimator posibilitatile de fraudare. S-a scris si s-a vorbit mult despre multiplele variante de fraudare: de la primitiva metoda "suveica" pâna la sigura metoda "telefonul"; de la "anularea" voturilor preopinentului pâna la stampilarea frenetica a favoritului; de la numaratoarea "perversa" si pâna la lovitura de "tun" a "modificarii" proceselor-verbale. Evident, aici se impune o precizare: fraudarea nu intra exclusiv în "atributiile" Puterii, ci în cadrul larg al "posibilitatilor" fiecarui candidat. Cine controleaza o sectie de votare are un orizont mai larg pentru "succes" în sectia respectiva.
Deci, primul scenariu: prezenta scazuta sau medie la vot. Efectul e simplu. Pe lânga zecile de mii de buletine de vot la dispozitie, în alb, se mai adauga alte câteva zeci de mii de buletine de vot în alb ale celor care nu vin la vot. Concluzia? Posibilitatile de fraudare cresc, "materia prima" fiind la dispozitie din belsug.
Al doilea scenariu: prezenta masiva la vot. Efectul e la fel de simplu. Se reduce considerabil "materia prima", adica buletinele de vot neutilizate, asa ca se reduce si posibilitatea lejera de fraudare.
Veniti la vot macar din acest considerent expus mai sus. Faceti ce vreti cu buletinul de vot, dar faceti ceva, fie ca votati candidatul preferat, fie ca aplicati stampila peste tot, pâna gâfâiti de efort.
Extrem de multi oameni plecati din Braila, dar cu domiciliul în Braila - amici, prieteni, cunostinte, rude etc - m-au asigurat ca vor veni pe 10 iunie sa voteze. Unii în semn de protest, altii pentru schimbare, altii pentru o optiune politica. Dar toti, numai pentru asta, sunt dispusi sa cheltuiasca câteva sute de lei. Ceea ce nu-i putin lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro