Mergi la conţinutul principal

Velocity de la ”Murgoci” a scris istorie în America

echipa de robotică de la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci” din Brăila a participat la competiția internațională Run for the Robots” din Statele Unite, devenind prima echipă brăileană care a reprezentat România într-un campionat internațional de robotică, câștigând prestigiosul Premiu Connect

 

Într-o lume în care educația tradițională pare adesea depășită de ritmul accelerat al tehnologiei, un grup de elevi din Brăila demonstrează că viitorul poate fi construit cu propriile mâini, ghidați de curiozitate, perseverență și pasiune pentru inovație. După cum v-am mai informat, Velocity, echipa de robotică a Colegiului Național „Gh. M. Murgoci” a obținut recent în Statele Unite - unde a reprezentat România la prestigioasa competiție internațională FTC Run for the Robots – Premier Event” din Lexington -  Premiul Connect, o distincție internațională care recunoaște nu doar performanța tehnică, ci mai ales impactul real în comunitate.
Departe de a fi doar o victorie de etapă, acest succes este rezultatul unui efort susținut de ani de zile, al unui model educațional alternativ construit în afara orelor de curs în laboratorul de robotică, între cabluri, coduri, piese printate 3D și brainstorminguri în miez de noapte.

 

Prima echipă din Brăila în istoria FTC
Totul a început în 2016, când profesorul Paul Pruș a adunat o mână de elevi de clasa a VI-a și două kituri de Lego Mindstorms EV3. Nu era încă un club, nici măcar o echipă. Era mai degrabă o curiozitate colectivă. Am fost remarcați de reprezentanții FTC – Nație prin Educație, care ne-au oferit un prim kit de competiție. De acolo a început construcția propriu-zisă a echipei. În fiecare an, Velocity a crescut, iar generațiile de elevi s-au transmis ca într-o ștafetă, de la veterani la noii pasionați de robotică”, explică Paul Pruș, mentorul echipei.
Astăzi, Velocity funcționează ca o organizație în toată regula, cu departamente specializate – mecanică, programare, 3D design, marketing și jurnal - în care elevii învață să colaboreze, să gândească strategic și să creeze împreună, asumându-și roluri reale și responsabilități.
La clubul de robotică înveți lucruri care nu se regăsesc în manuale. De la cum montezi un motor pe o glisieră cu roți mecanum, la cum scrii un cod Java pentru ca robotul să recunoască obstacole și să execute sarcini precise. Dar și cum să convingi un sponsor să investească în visul tău”, subliniază mentorul.

 

America, performanță tehnică și fair-play în fața provocărilor
La competiția internațională FTC Run for the Robots – Premier Event” din Lexington (SUA), Velocity a fost prima echipă din Brăila care a reprezentat România într-un astfel de cadru. Echipa a fost formată din elevi ai claselor VII-XI, dovadă a continuității și coeziunii interne.
Filip Neațu, liderul echipei,descrie experiența trăită în Statele Unite cu entuziasm și maturitate:
”În prima zi am avut 6 meciuri, iar primul l-am pierdut pentru că terenul era montat pe o suprafață denivelată, ceea ce a afectat dimensiunile. După ce am semnalat problema, s-a remediat, iar în următoarele 9 meciuri am obținut cele mai bune scoruri la categoria Specimene. Am depășit de patru ori cel mai mare scor înregistrat până atunci în competiție și am câștigat chiar și când am jucat singuri împotriva a două echipe aliate”.
Echipa a ajuns până în faza eliminatorie finală, jucând în alianță cu echipa americană Overclock. Din păcate, o defecțiune tehnică a robotului partener a condus la eliminare, 
chiar și așa, experiența acumulată a fost, fără îndoială de neprețuit. Am învățat despre adaptabilitate, despre cum gestionezi momentele neprevăzute, dar și despre colaborarea internațională. Am simțit că facem parte dintr-o rețea globală de tineri care visează, exact ca noi, să creeze tehnologie care contează. Acum ne pregătim pentru Bucharest Twin Cup, unde vom concura în alianță cu semifinaliștii Campionatului Mondial – RoboPlayers”, spune Filip.

 

Premiul Connect, recunoaștere pentru comunitate, nu doar pentru cod
La finalul competiției, Velocity a fost distinsă cu Premiul Connect, o distincție acordată echipelor care creează conexiuni reale între domeniul STEM  (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) și comunitate.
George Cosmin-Vasile, responsabil de marketing și jurnal, explică:„Connect înseamnă mai mult decât inginerie, este despre legătura dintre echipele de robotică și comunitate.  Înseamnă să construiești poduri între pasiunea pentru tehnologie și nevoile comunității. Pentru noi, a fost o recunoaștere a muncii din spatele competițiilor”.
Premiul a fost obținut datorită a două proiecte cu impact local major: Velocity for our community
- un proiect, finanțat prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, prin care echipa a înființat cluburi de robotică în opt școli gimnaziale din Brăila, cu ateliere, seminare și o competiție finală organizată la Muzeul Carol I”. Peste 100 de elevi au participat activ, ghidați de membrii echipei Velocity – într-un model de mentorat între generații, unde pasiunea a devenit un limbaj comun și Velocity – A New Home - o inițiativă umanitară, sprijinit de programul european Meet and Code, desfășurată la Căminul Speranței, unde membrii echipei au predat noțiuni de proiectare 3D copiilor din medii vulnerabile și au donat o imprimantă 3D centrului. Astfel, accesul la tehnologie a devenit posibil pentru cei care altfel ar fi rămas în afara cercului digital. Am vrut să ducem tehnologia acolo unde nu ajunge de obicei. Să oferim nu doar cunoștințe, ci și speranță”, adaugă George.

Dincolo de robotică, o echipă care formează caractere
Ceea ce diferențiază echipa Velocity nu este doar performanța tehnică, ci filosofia din spatele muncii lor: formarea de competențe reale pentru viață și carieră – programare, design, comunicare, leadership, empatie. Elevii se implică în activități extracurriculare precum Olimpiada de Creativitate Științifică, InfoEducație, sau Maratonul pentru Educație Antreprenorială, unde au obținut numeroase premii.
Componenta echipei Velocity prezentă în SUA reflectă diversitatea și potențialul clubului: Filip Neațu (clasa a X-a), Dragoș Prodan, George-Cosmin Vasile (clasa a XI-a), Dennis-Gabriel Racoviță (clasa a VII-a), Ștefan-Gabriel Cautes, Bogdan-Cristian Pavel, Luca-Alexandru Vlase, Denis Alexandru Leoca, Andrei Burtea, Alecsandra-Flavia Pîrvu, Iulia Tudor, Maria Alexandra Croitoru, Andreea Elena Spulber (clasa a IX-a).
Acești tineri au demonstrat că pasiunea, disciplina și implicarea pot duce o echipă de liceeni din Brăila direct pe scena mondială. Iar povestea lor abia începe.
Velocity merge mai departe. Nu doar pentru trofee, ci pentru a construi viitorul  piesă cu piesă, linie de cod cu linie de cod, zâmbet cu zâmbet.

 

Bucharest Twin Cup, următoarea provocare
După succesul din SUA, Velocity se pregătește pentru o nouă competiție de anvergură: Bucharest Twin Cup, cel mai important campionat invitațional de robotică din Europa. Acolo vor concura alături de RoboPlayers, semifinaliști la Campionatul Mondial.
Suntem entuziasmați, motivați și gata să ne depășim din nou limitele. Fiecare competiție este o lecție, fiecare proiect e o punte spre un viitor în care știința e la îndemâna tuturor”, ne spune Filip Neațu.
Velocity nu înseamnă doar roboți. Înseamnă o comunitate care învață, colaborează și visează împreună.
Din Brăila spre lume cu misiunea clară de a arăta că știința poate avea suflet.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro