Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice, Victoria Nuland, şeful statului spunând că nu ştie dacă vizita i se datorează şi lui dar că se bucură că a venit, Nuland răspunzând că "i se datorează,cu siguranţă".
Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu Victoria Nuland a durat aproximativ o oră, şi a fost prima întâlnire a secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru afaceri europene şi eurasiatice, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Bucureşti.
Victoria Nuland a fost întâmpinată la Palatul Cotroceni de consilierul personal al preşedintelui, Mihai Răzvan Ungureanu. Nuland l-a felicitat pe Ungureanu pentru noul post de consilier al şefului statului şi a declarat că se bucură că a revenit la Bucureşti.
Schimb de amabilităţi
Şeful statului a declarat în cadrul întâlnirii că se bucură pentru această vizită a Victoriei Nuland, la Bucureşti, la începutul mandatului său la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.
"Bine aţi venit! Mă bucur că aţi decis să faceţi o vizită atât de repede, în mandatul meu. Nu ştiu dacă acest lucru mi se datorează şi mie, dar mă bucur", i-a transmis preşedintele Iohannis Victoriei Nuland.
Nuland i-a răspuns lui Iohannis: "Cu siguranţă vi se datorează, am venit să vă văd".
Preşedintele Iohannis a mai spus: "Avem multe lucruri în comun şi aştept cu nerăbdare această întâlnire".
Din delegaţia preşedintelui Iohannis care a participat la discuţia cu asistentul secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, la Palatul Cotroceni au făcut parte purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran şi consilierii George Scutaru şi Dan Mihalache.
Discuţiile nu au fost făcute publice
Procesul lui Iohannis - pronunţarea pe 21 ianuarie
Pe de altă parte, Instanţa supremă a amânat miercuri, pentru 21 ianuarie, pronunţarea în dosarul în care preşedintele Klaus Iohannis a contestat raportul ANI în care se arăta că a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în AGA de la societăţile Apă Canal şi Pieţe.
Instanţa supremă a judecat miercuri contestaţia în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulată de Agenţia Naţională de Integritate după ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI.
Reprezentantul Agenţiei Naţionale de Integritate a cerut instanţei admiterea contestaţiei ANI, invocând decizia recentă a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că articolul din Legea 161/3003, în baza căruia au fost declaraţi incompatibili mai mulţi aleşi locali, este constituţional, precizând că motivarea hotărârii nu a fost deocamdată redactată, astfel că nu se ştiu argumentele care au stat la baza deciziei.
Argumentele avocaţilor preşedintelui
Avocaţii preşedintelui Klaus Iohannis au solicitat respingerea contestaţiei ANI, motivând că aceasta este "vădit neîntemeiată". Aceştia au arătat că recursul făcut de ANI nu cuprinde nicio critică validă faţă de decizia Curţii de Apel Alba-Iulia. Apărătorii au mai arătat că ANI nu a dovenit starea de incompatibilitate în niciunul din cele două cazuri pe care le invocă în hotărârea luată faţă de fostul primar al municipiului Sibiu şi, practic, "nu a analizat raţionamentele deciziei instanţei de fond, prin care aceasta a admis acţiunea lui Iohannis".
"Agenţia Naţională de Integritate nu a adus niciun act suplimentar probatoriu care să susţină cele două acuzaţii", au arătat avocaţii, care au cerut instanţei supreme respingerea acţiunii făcute de ANI.
La ieşirea din sala de judecată, unul dintre avocaţii lui Iohannis a spus că nu poate da declaraţii despre dosar, pentru că nu are mandat de la preşedinte.
Instanţa supremă urmează să decidă definitiv dacă preşedintele Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate în perioada în care a deţinut funcţia de primar al municipiului Sibiu.
În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Decizia ANI a fost contestată de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care în septembrie 2013 i-a dat câştig de cauză şi a dispus anularea hotărârii.
Oricum, Iohannis va rămâne preşedinte indiferent de decizia instanţei.