Viitorul în uniformă. Elevi brăileni atrași spre cariera militară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Viitorul în uniformă. Elevi brăileni atrași spre cariera militară

• miercuri, 23 octombrie, la Casa Tineretului a avut loc ”Ziua Armatei în școli”, activitate de promovare a carierei militare organizate de Centrul Militar Județean (CMJ) Brăila, cu sprijinul Consiliului Județean şi al Inspectoratului Şcolar Județean Brăila • pentru cei aproximativ 200 de elevi participanți, înscrierea la un liceu militar a devenit o opțiune viabilă pentru viitorul lor educațional și profesional    

 

Ieri, 23 octombrie, la Casa Tineretului din Brăila, elevii de clasa a VII a și a VIII-a au avut șansa să participe la o activitate inedită menită să le deschidă noi perspective asupra viitorului profesional. Sub genericul ”Drumul spre o carieră de succes în armată”, evenimentul „Ziua Armatei în şcoli” a fost organizat de Centrul Militar Județean (CMJ) Brăila în colaborare cu unitățile militare din garnizoana Brăila și cu sprijinul Consiliului Județean Brăila şi al Inspectoratului Şcolar Județean Brăila. Aproximativ 200 de elevi, de la Școala Gimnazială “ Mihu Dragomir”, Școala Gimnazială ,,Nikos Kazantzakis", Colegiul Național ”Gheorghe Munteanu Murgoci”, Școala Gimnazială Chiscani, Școala Gimnazială Cireșu, Școala Gimnazială Viziru,  Școala Gimnazială Victoria și Mihai Bravu, au interacționat cu elevi ai Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”Breaza, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova și Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța. Aceștia au prezentat avantajele și responsabilitățile vieții de elev într-un liceu militar, subliniind importanța disciplinei, seriozității și spiritului de echipă.

Activitatea a  inclus ateliere, prezentare de tehnică militară  și întâlnirea elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a nu doar cu elevii liceelor militare ci și cu scafandri, marinari  militari de la cercetare și geniu, astfel încât aceștia să cunoască specificul armelor unităților militare din Brăila - geniu, marină militară, artilerie.

 

Prezentări motivaționale și exemple de succes

Invitații speciali, ofițeri și specialiști din cadrul structurilor participante, le-au prezentat elevilor atât structura programelor educaționale, cât și detalii despre viața de zi cu zi într-un liceu militar. Prin discursuri motivaționale și exemple personale, aceștia au subliniat importanța valorilor militare – cum ar fi disciplina, respectul și curajul – în formarea unui tânăr pregătit să facă față provocărilor lumii moderne.

„Să urmezi un liceu militar nu înseamnă doar să înveți pentru o carieră. Înseamnă să îți dezvolți caracterul, să înveți ce înseamnă disciplina, respectul și, mai ales, responsabilitatea. Acestea sunt valorile care te vor ghida pe tot parcursul vieții”, a  precizat locotenent-comandor Nicoleta Coman, șef Birou informare-recrutare din cadrul CMJ Brăila.

Despre ce presupune meseria de ofițer de marină în  Forțele Navale Române, căpitan Marina Topor, de la Flotila Fluvială, a precizat că „o carieră militară nu înseamnă doar uniforme și exerciții fizice, ci și oportunitatea de a învăța, de a călători și de a face parte dintr-o comunitate unită, în care fiecare își aduce contribuția pentru binele comun”.

Locotenent Daniel Bulaiu le-a captivat atenția elevilor prin descrierea carierei de comandor de navă de luptă fluvială în care altruismul și profesionalismul sunt calitățile care trebuie să primeze, iar colegul său capitan Cătălin Coadă a prezentat ce presupune meseria de scafandru fluvial.

Participant al unei misiuni internaționale în Afganistan și o pregătire specială în baza de instruire din Hohenfels, Germania, și cu o experineță de 22 de ani,  plutonier major Cătălin Nicolae a împărtășit din antrenamentele la care a participat în baza de instruire ”deşi periculoase, deoarece sunt simulate modul brutal şi contactul direct foarte apropiat cu manifestanţii, aceste antrenamente au un rol foarte important în pregătirea militarilor care urmează să desfăşoare misiuni internaționale. Prin felul real în care sunt concepute, în cadrul lor există riscul de accidentare, însă e de preferat ca diferitele vulnerabilităţi de echipament sau proceduri să fie descoperite aici, pe terenul de instrucţie, unde lipsurile pot fi corectate, iar neajunsurile cauzate de accidente sunt ţinute sub control şi remediate”.

 

Invitați de la liceele militare și discuții interactive

Elevii de la liceele militare, invitați speciali la eveniment, au împărtășit propriile experiențe și au oferit o perspectivă autentică asupra vieții de licean militar. Aceștia au vorbit despre adaptarea la disciplina riguroasă, despre programul zilnic și despre cum liceul militar i-a ajutat să își dezvolte abilități precum organizarea, responsabilitatea și spiritul de echipă.

 

Raul Moise, elev al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”Breaza, le-a povestit elevilor că ”la început, nu a fost ușor să mă obișnuiesc cu ritmul și cu cerințele, dar cu timpul am învățat cât de important este să ai o rutină bine organizată. Aici, nu doar că ne pregătim academic, dar suntem formați și ca viitori lideri.”

Un alt elev, Robert Băbătie, de la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, a adăugat: „liceul militar m-a ajutat să îmi depășesc limitele și să devin mai responsabil. Am învățat ce înseamnă adevăratul spirit de echipă și cât de mult contează să fii mereu pregătit pentru orice provocare”.

Acești tineri au subliniat și faptul că, deși programul este strict, ei simt că fac parte dintr-o comunitate unită și au o pregătire solidă pentru viitor. „Nu e doar despre reguli și exerciții fizice, ci despre cum te formezi ca persoană. Te ajută să te disciplinezi, să fii mai bun, atât în școală, cât și în viață”, a concluzionat Dincă Alina, eleva Colegiului Național Militar ”Alexandru Ioan Cuza” Constanța.

 

Demonstrații și echipamente militare

Un alt moment de interes maxim a fost prezentarea echipamentelor militare utilizate de soldații români, elevii având ocazia să vadă de aproape uniforme, accesorii tactice și echipamente speciale, interacționând direct cu cei care le folosesc în misiuni reale.

„Am fost impresionat de tot ce am văzut astăzi. Am înțeles mai bine ce înseamnă disciplina militară și cum poți să-ți construiești o carieră stabilă în acest domeniu. Acum mă gândesc serios să merg la un liceu militar”, a spus Alexandru, unul dintre elevii clasei a VIII-a Școala Gimnazială Viziru .

Andrei, elev al Școlii Gimnaziale”Mihu Dragomir”, este hotărât să urmeze o carieră militară. “Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut azi. Nu știam cât de multe oportunități pot să apară în cariera militară. Acum sunt mult mai interesat să urmez un liceu militar”, ne-a declarat acesta.

 

Îndrumare pentru admitere și avantaje pentru viitor

Reprezentanții CMJ Brăila au explicat procesul de admitere, evidențiind criteriile fizice și academice pe care elevii trebuie să le îndeplinească pentru a reuși. De asemenea, aceștia au vorbit despre avantajele concrete ale absolvirii unui liceu militar, cum ar fi oportunitățile de studii universitare la instituții de prestigiu din domeniul apărării și accesul la diverse specializări militare.

„Am vrut să le arătăm elevilor că liceele militare nu sunt doar despre reguli stricte, ci despre educație de calitate, formare personală și un viitor plin de oportunități,” a spus locotenent-comandor Nicoleta Coman, unul dintre coordonatorii evenimentului.

 

O experiență utilă și inspirantă pentru tineri

La finalul activității, elevii au avut posibilitatea de a pune întrebări și de a interacționa direct cu invitații, mulți dintre ei exprimându-și dorința de a afla mai multe despre cum ar putea să urmeze o carieră militară. Profesorii prezenți au apreciat evenimentul, considerând că astfel de inițiative contribuie la informarea corectă a tinerilor în privința opțiunilor lor profesionale.

„Este esențial ca elevii noștri să aibă acces la informații clare și detaliate despre diverse cariere, iar armata oferă un parcurs care îmbină educația de calitate cu formarea unor caractere puternice,” a declarat profesor Elena Ivașcu, Școala Gimnazială Viziru.

Mulți dintre elevi s-au arătat interesați de această opțiune și au apreciat informațiile primite. „Este o experiență de viață care te învață să fii puternic și disciplinat. Am aflat multe lucruri pe care nu le știam și acum sunt mult mai interesat de o carieră în armată,” a declarat Andreea, o elevă de la Școala Gimnazială din Victoria.

Profesor  Marioara Hagiu de la Școala Gimnazială Chiscani, ne spune că ”activitatea de astăzi, dedicată carierei militare a fost o oportunitate excelentă pentru elevii de clasa a VIII-a de a înțelege mai bine ce înseamnă să fii parte din Forțele Armate Române și de a lua în considerare această opțiune pentru viitorul lor”.

 Activitatea ”Ziua Armatei în şcoli” a reușit să trezească interesul elevilor pentru această profesie și să le ofere o perspectivă clară asupra beneficiilor și oportunităților oferite de liceele militare din România, iar reacțiile pozitive ale elevilor sugerează că această inițiativă a reușit să inspire tinerii să ia în considerare liceele militare ca o opțiune viabilă pentru viitorul lor educațional și profesional.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro