În spatele cortinelor trase, joaca apare astfel:
PSD - Simionescu face lucruri cu totul inutile din punct de vedere politic, dar necesare pentru a nu-şi deteriora imaginea nefăcându-le, colegii săi din PSD fiind primii care l-ar toca public; Stancu joacă cel mai bine, deci eficient politic, contabilizând în scorul PSD toate meritele personale ale lui Simionescu, PSD-ul fiind cel care-i va aduce voturi, şi nu propria persoană; celelalte personaje mărunte de prin partid stau încordate la ordin, fiind în stare să slujească oricui pentru conservarea afacerilor mari sau mici.
PNL - filiala Brăila este o formaţiune de manevră pentru crearea oricăror majorităţi necesare. Nu-i un rol de aruncat, dar e şi adevărat că funcţionează ca un SRL. Boboc nu poate mai mult decât poate Boboc, cu toate că - atenţie! - va veni şi timpul când va fi (pentru a câta oară?) singurul trecut pe listă, deci singura opţiune, chiar dacă pare amuzant. Pe Vasile Varga nu-l bag la socoteală, el se prevalează doar de anumite "viziuni despre viaţă" - nu are şi nu emite idei politice.
PDL - filiala Brăila nu are identitate la vârf, ci în eşaloanele secundare. Constantin Dumitriu, politic vorbind şi nu altfel, nu reprezintă nimic, Balcan presupune prea multe ca să mai reprezinte ceva, iar Bădălan s-a pensionat de mult, chiar dacă mai sperie pe unul şi pe altul zornâind, pe ascuns, evident, sabia în teacă. Din spate, dintre liniile de anonimi pedelişti, se aud mârâituri. E vorba de cei tineri, pentru care viitorul este acum, nu mâine. Dacă nu-i ţin bine în lanţuri, vor face "prăpăd". Şi nu va fi niciunul de stânga, niciunul de centru-dreapta.
PP - înregistrat sau nu, e singurul capabil să dizloce electorat de stânga, mă refer la cei captivi pe vecie în stâna PSD-ului.
Concluzie: PSD-ul nu intră în competiţie pe partea stângă, PDL-ul nu are nicio orientare, PNL-ul încearcă să atragă un inexistent electorat de centru, iar PP-ul stă în aşteptare.
