Voiculescu se vrea achitat. Avocaţii au încercat tot felul de tertipuri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Voiculescu se vrea achitat. Avocaţii au încercat tot felul de tertipuri

Dezbaterile în dosarul ICA au fost reluate marţi dimineaţă, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), avocaţii susţinând pledoariile finale.
Înaintea pledoariilor, instanţa a respins ca inadmisibilă o nouă cerere de recuzare a completului de judecată, formulată de acelaşi Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Voiculescu. Acesta a înaintat cererea după ce instanţa i-a respins o solicitare de acordare a unui nou termen, motivată de faptul că DNA a cerut schimbarea încadrării juridice în cazul lui Dan Voiculescu şi, în acest context, are nevoie de timp pentru pregătirea apărării.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut schimbarea încadrării juridice din art. 29 lit. c în art. 29 lit. b şi c din Legea 656/2002 republicată în 2012 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.
Articolul menţionat, care se referă la spălarea banilor, prevede că această infracţiune este constituită de "ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni" (litera b), dar şi de "dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni" (litera c).

Explicaţia instanţei

În acest context, Gheorghiţă Mateuţ a cerut, marţi, un nou termen, pentru pregătirea apărării, în condiţiile schimbării încadrării juridice.
Cererea a fost respinsă de instanţă. "În 7 iulie, s-a pus în vedere avocaţilor să pregătească concluziile pe schimbarea încadrării juridice. Astfel, avocaţii au avut timp suficient să pregătească apărările. Practic, nu este vorba despre noi infracţiuni, ci tot despre spălarea banilor", a eplicat preşedintele completului, judecătoarea Camelia Bogdan.
După respingerea solicitării de acordare a unui nou termen, apărătorul lui Voiculescu a înaintat o nouă cerere de recuzare a completului.
Instanţa s-a restras pentru a delibera cu privire la admisibilitatea cererii de recuzare.

Voiculescu spune că e pregătit pentru orice

"Eu sper să fie completul de judecată de bună-credinţă şi să judece corect. Dacă nu, eu sunt pregătit pentru orice, nu mi-e frică. În momentul în care într-o bătălie cu şeful statului care are toate pârghiile serviciilor secrete, lupta e grea (...) Întotdeauna e bine să speri şi într-o achitare", a spus el, la intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti (CAB).
Referitor la infracţiunea de spălare de bani pentru care este judecat, Voiculescu a subliniat că nu are "niciun amestec". "Am spus şi doamnei judecător: am făcut o donaţie, în condiţiile în care există un NUP din care rezultă că privatizarea a fost legală. De unde până unde ideea că ştiam că e obţinut din infracţiuni?", a susţinut Voiculescu.
La rândul său, fostul ministru Sorin Pantiş, judecat şi el în acest dosar, a spus că nu are ce să regrete câtă vreme se consideră nevinovat. "Este o privatizare în care nu există niciun prejudiciu, desfăşurată în conformitate cu legislaţia. (...) Este o goană a procuraturii pentru a condamna pentru o ipotetică faptă care nici nu există", a mai spus el.

Zbaterile avocaţilor

La termenul de luni, avocaţii inculpaţilor au înaintat aproximativ 40 de cereri. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ a cerut să fie audiaţi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş, aceste cereri fiind respinse. La fel s-a întâmplat cu o solicitare privind audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.
Mateuţ a mai cerut recuzarea completului de judecată, pe motiv că aceiaşi judecători care au pus sechestru pe bunurile fiicelor lui Dan Voiculescu au decis şi în cazul contestaţiei referitoare la această măsură, şi această solicitare fiind respinsă.
Preşedintele completului care judecă dosarul ICA, Camelia Bogdan, a arătat că instanţa a decis, pe 1 iulie, impunerea măsurilor asiguratorii, iar contestaţia nu putea fi făcută decât cu privire la modul de aplicare a sechestrului.
O altă solicitare a lui Mateuţ, de seizare a instanţei supreme, Curţii Constituţionale şi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a fost de asemenea respinsă.
Şi avocata Maria Vasii a cerut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar.
La rândul său, George Moloman, avocatul fostului şef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul său să fie testat cu poligraful, pentru a se vedea că nu a minţit referitor la privatizarea ICA.
Avocatul lui Sandu Jean a cerut reaudierea lui Adrian Câciu, cel care a făcut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA.
O altă cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat să fie vizionat un interviu cu clientul său, difuzat la TV în mai 2014.
Avocatul fostului ministru Sorin Pantiş a solicitat o expertiză judiciară şi încuviinţarea unui expert parte.
Procurorul de caz a cerut judecătorilor respingerea celor mai multe dintre solicitările inculpaţilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro