Sunt zilele în care uităm de cele rele şi ne deschidem sufletele. Sau, ni le deschidem şi mai mult, pentru că ne place să credem că aşa umblăm prin lume, cu iubirea aproapelui în suflet. Aşa să fie? Deunăzi îmi spunea cineva că, dacă ar fi un dram de respect pentru cel de alături, efectivul celor plecaţi prin străini ar fi fost cu mult mai mic. Că asta caută cei plecaţi în bejenie, muncă mai bine plătită şi respect. De unde se vede treaba că nici acolo nu le este uşor, pentru că aleargă după doi iepuri.
Sunt zilele în care nu mai vrem să ştim de interlopi şi moguli, de politică ieftină şi autostrăzi prea scumpe, de venituri mici şi preţuri mereu în creştere, de Schengen şi corupţie şi nici măcar de gropile din asfalt. Ni se bagă destul în ochi tot restul anului şi din cauza lor aproape că nu ne vedem unii pe alţii. Avem cu toţii talentul să fim mai buni.
În anii trecuţi, de exemplu, politicienii se încurajau unii pe alţii să respecte spiritul sacru al Învierii şi să lase deoparte declaraţiile şi gesturile belicoase. Iar dacă mai era şi câte un meci de fotbal...
Poate că, de fapt, zilele acestea sunt menite să scoată mai mult în evidenţă ceea ce ne lipseşte. Răbdare şi toleranţă, de exemplu. O măsură a impacientării ar putea fi corul claxoanelor care se aud zilnic în oraş. Sau privirile resemnate ale bătrânilor care abia reuşesc să se ţină de barele din tramvai atunci când toate locurile sunt ocupate. Sau, din contră, răbdare este atunci când nu-ţi vine leafa la timp, în vreme ce scadenţa ratelor, taxelor, impozitelor şi a altor servicii nu întârzie niciodată. Toleranţa e o culme a răbdării - un echilibru fragil şi mai greu de menţinut. Bunăoară, ce faci când vezi pe cineva "scăpând" voluntar pe stradă ceva ce ar trebui aruncat în coşul de gunoi?
Putem continua practic la nesfârşit cu şirul exemplelor, pentru că în fiecare an strângem destule motive de supărare. Fiecare dintre noi ştim asta, după cum fiecare dintre noi se închină în noaptea de Înviere cu speranţa iertării păcatelor, cele individuale în primul rând. Dar cum rămâne cu ale celorlalţi, cei de alături? Câţi dintre noi pot ierta, la rându-le? Iertarea se deprinde greu şi se uită repede, iar în momente ca acesta ne oprim o zi, două, în loc, ne măsurăm conştiinţa şi pornim mai departe cu satisfacţie sau cu resemnare. Şi întotdeauna cu conştiinţa împăcată - asta până în momentul în care va veni Altcineva, nu neapărat de Paşte, ca să o evalueze.
