• elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, Alexandru Zamira a primit în dar prima vioară la vârsta de 7 ani • exersează până la 8 ore pe zi și e atras, depotrivă, de Enescu, Mozart, Beethoven și Bach • fascinat de talentul lui Alexandru, profesorul Ionel Filip i-a oferit acestuia o vioară italiană, veche de două sute de ani, „o moștenire vie ce poartă în sine ecoul celor care au iubit-o din toată ființa”, după cum ne-a mărturisit elevul de la Arte • Alexandru are numai note de 9 și de 10, este primul din clasă și s-a calificat de patru ori la faza județeană a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală și de două ori la faza națională
La doar 16 ani, i-a uimit pe toți cu priceperea cu care mânuiește arcușul viorii italiene, vechi de 200 de ani, cu care cântă dumnezeiește. Alexandru Zamira, elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Harclea Darclee” Brăila, poartă un nume nobil, la fel ca și chemarea sa pentru artă. „Za mira”, în rusă, înseamnă „pentru pace”.
Tânărul violinist, care a făcut cinste Brăilei calificându-se de patru ori la faza județeană/zonală și de două ori la faza națională a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, își are rădăcinile în zona Chiliei (Ucraina), meleaguri încărcate de istorie și de tradiții. Pentru Alexandru, vioara reprezintă totul. Și nu de ieri, de azi, ci de la vârsta de 5 ani (!), când visa să devină elev al Liceului „Darclee”. La vârsta de 7 ani, părinții i-au dăruit prima vioară și de atunci nu contenește să-și fascineze auditoriul. Întrebat ce anume l-a făcut să aleagă vioara, Alexandru Zamira ne-a mărturisit că, mai degrabă, ea l-a ales pe el. „Dumnezeu mi-a călăuzit pașii, fără să-mi dau seama, spre calea pentru care sunt menit să trăiesc”, ne-a mărturisit adolescentul îndrăgostit de muzică.
Îi dedică viorii câte 8 ore pe zi
„Încă de la vârstă de 5 ani am simțit o chemare, o dorință puternică de a mă integra în lumea plină de culoare a Liceului de Arte „Hariclea Darclèe”. Nu știam cu adevărat ce voi alege să fac, nu aveam conturată o idee precisă. Dar simt acum că, de fapt, nu eu am ales muzica, ci ea m-a ales pe mine. Întâlnirea mea cu vioara nu a fost una plănuită, nu a fost rezultatul unei căutări conștiente, ci mai degrabă un eveniment aparent întâmplător”, ne-a mărturisit Alexandru Zamira.
Tânărul, care are numai note de 9 și de 10, fiind cel mai bun la învățătură din clasă, spune că pasiunea pentru vioară, acest nobil instrument, i-a fost insuflată, cu multă dăruire, de profesorul său, Ionel Filip, cu „blândețe și profesionalism”. Profesorul Filip a văzut în Alexandru ceea ce nici el nu știa că există. Prin profesorul său de vioară, elevul a înțeles că, de fapt, nu este suficient să ai un talent înnăscut, ci trebuie să-l cultivi cu perseverență, cu dăruire și cu multă, multă muncă. Marele compozitor George Enescu ar fi spus că „în muzică, este nevoie de talent cam 30%, restul de 70% este muncă”.
De altfel, pentru tânărul violonist de la Arte, studiul reprezintă fundamentul oricărei realizări artistice și personale, motiv pentru care își apleacă, zi de zi, inima și gândul asupra viorii. „În weekend-uri sau vacanțe, când timpul este mai generos, mă cufund cu încântare în studiul intens al instrumentului, dedicându-i până la 8 ore pe zi. Iar în restul zilelor, când responsabilitățile școlare își revendică o parte din timpul meu, cele 3-4 ore petrecute cu vioara nu sunt mai puțin importante. Fiecare zi este un prilej de a mă reconecta cu muzica”, a spus inimosul violonist.
Fascinat de geniul lui Enescu, Alexandru este, deopotrivă, atras de muzica atemporală a lui Mozart și dramatismul pasional întâlnit în creația beethoveniană sau muzica sublimă a lui Bach. Alegerea unui singur compozitor preferat este aproape imposibilă pentru el, tocmai pentru că fiecare, în felul său, este unic și ireproductibil. „Pot afirma cu toată sinceritatea că prețuiesc toți compozitorii valoroși și că piesa mea preferată este, fără îndoială, aceea pe care o studiez în momentul respectiv”.
Premiul I la Concursul „Iannis Xenakis”
La vârsta de 7 ani, atunci când a început studiul viorii, părinții i-au dăruit lui Alexandru prima vioară. Vioara a devenit, astfel, prietenul său cel mai bun. Până când, impresionat de talentul și de perseverența elevului său, profesorul Ionel Filip i-a dăruit o vioară veche de două secole, moștenită de la înaintași.
„Pe măsură ce timpul a trecut, iar progresul meu muzical a devenit tot mai pregnant, domnul profesor a considerat că venise momentul să-mi ofere un dar ce avea să-mi marcheze evoluția într-un mod impresionant. Mi-a înmânat, astfel, o vioară italiană, construită în urmă cu două secole, o moștenire vie ce poartă în sine ecoul celor care au iubit-o din toată ființa, așa cum o fac și eu acum. Pot spune că eu sunt doar un capitol din viața ei. Suntem împreună pentru o vreme, dar ea va continua să trăiască mult timp după mine. Și poate că acesta este cel mai frumos lucru. Că, deși suntem trecători, ceva din noi rămâne”, ne-a mărturisit talentatul violonist.
Alexandru a obținut rezultate remarcabile în fiecare an școlar, este elevul cu care se mândrește Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, dar și mai-marii orașului. A participat, an de an, la concursuri și festivaluri de prestigiu și de fiecare dată s-a detașat atât prin tehnica folosită, cât și prin emoția pe care o transmite publicului prin muzică. Amintim doar două dintre rezultatele recente pe care și le-a adăugat în palmares: Premiul II la Concursul de Interpretare „Ada Ulubeanu” (2023) și Premiul I la Concursul Regional de Interpretare Muzicală „Iannis Xenaxis” (2024).
„Un moment semnificativ din cariera mea a fost participarea la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (2025). Un alt moment de referință a fost participarea la renumitul Concurs „George Georgescu”, unde am obținut o binemeritată Mențiune Specială. Pentru mine, aceste realizări reprezintă o motivație continuă de a avansa și de a perfecționa continuu fiecare aspect al performanței mele muzicale”, ne-a spus olimpicul de la Arte.
Pasiunea sa pentru muzică se extinde și în domeniul compunerii și aranjamentelor muzicale. A descoperit, astfel, că poate readuce la viață, într-o formă nouă și captivantă, lucrări muzicale celebre. Și încă ceva: îi place să scrie poezii.
„Pe lângă pasiunea pentru muzică, consider că drumul meu artistic este profund legat și de aspirația de a mă iniția și dezvolta prin iubirea față de lectură și scrisul poeziilor. Citind, explorez medii noi, îmi lărgesc orizonturile și învăț să privesc lumea din perspective diferite. Pe de altă parte, locul ideal pentru mine este acolo unde muzica este ascultată, acolo unde există acest schimb de energie între interpret și cel care ascultă, indiferent unde se desfășoară actul artistic”, a spus Alexandru Zamira.
„Visul meu este acela de a deveni solist”
Întrebat despre planurile de viitor și despre importanța muzicii în viața sa, violonistul în vârstă de 16 ani ne-a mărturisit:
„Visul meu cel mai mare este acela de a deveni solist, de a atinge inimile și de a înălța sufletele ascultătorilor prin muzică. De-a lungul anilor, vioara a devenit o extensie a sufletului meu. Muzica clasică este, categoric, o disciplină desăvârșită ce necesită o muncă permanentă și o considerație minuțioasă. Dar, mai presus de toate, aceasta este cea mai apropiată de suflet și de frumos, întrucât reușește să dezvăluie trăirile și sentimentele cele mai profunde”.
Alexandru colaborează, de asemenea, cu Filarmonica „Lyra-George Cavadia” Brăila, care ocupă un loc special în inima micului violonist. „Faptul că sunt invitat, în mod frecvent, să urc pe scenă în calitate de solist reprezintă pentru mine o deosebită onoare. De asemenea, a fi parte din această prestigioasă instituție culturală și de a cânta alături de muzicieni de excepție este o bucurie imensă”, a spus Alexandru.
Olimpicul Zamira le transmite tinerilor pasionați de muzică din Brăila următoarele: „Fie ca răbdarea să devină tovarășul vostru de nădejde! Nu totul se întâmplă peste noapte. Frumusețea adevărată a muzicii se clădește în timp. Așadar, ÎNDRĂZNIȚI SĂ VISAȚI, să munciți din greu și să aveți încredere în voi!”.