Aventuri în natură, după păsări! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aventuri în natură, după păsări!

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Ieșirile în natură, după păsări, nu sunt încununate mereu de succes. Ceea ce vedeți ca și fotografii, de multe ori sunt rodul a două sau chiar trei ieșiri, asta însemnând două sau trei săptămâni.

De ce fac aceste precizări? Deoarece am avut vreo două întâmplări, la două din locațiile frecventate de mine și a trebuit să fac din păcate cale întoarsă.

Ca să fiu mai explicit, într-una din locații se iriga, așa că era o desfășurare de forțe, de la mașini, utilaje, sisteme de irigații, exact unde doream să ajung, așa că am făcut cale întoarsă.

În a doua locație vin pescari cu mașini. Sâmbăta aceasta erau undeva la vreo 15 mașini, deci agitație mare, păsări mai deloc. Vă povestesc aceste întâmplări pentru a înțelege că fac undeva la vreo 100 de km la o ieșire, iar uneori aceste „vânători” de păsări sunt sortite eșecului, dar asta nu o să mă facă să renunț la aceste ieșiri în natură.

O altă problemă majoră este legată de caniculă. În această perioadă temperaturile sunt foarte ridicate, făcând astfel ca deplasarea păsărilor sălbatice să fie mult mai redusă.

Nu vă ascund faptul că această caniculă mă afectează și pe mine, din cauza disconfortului termic, neputând sta atât de mult cât mi-aș dori eu în natură. Tot din cauza caniculei se evaporă apa și se reduce luciul de apă peste tot, acest fapt făcând să plece păsările din anumite locații, spre bălți mai adânci, cu apă mai multă. Dacă într-o zi normală, cu temperaturi până în 30 de grade la amiază, ajungeam în teren pe la ora 10.00, acum ajung pe la ora 8.00 deoarece nu se poate sta în teren la temperaturi foarte ridicate, fotografiile făcute au de suferit, iar păsările își reduc activitatea foarte mult.

Aceste precizări sunt foarte importante, deoarece cititorii văd doar articolul și poate nu înțeleg câtă muncă se depune ca să apară un articol.

Iar ca exemplu am să vă dau ieșirea de la finalul acestei săptămâni, unde nu am putut ajunge la Balta Seaca, nu am putut ajunge la Comăneasca și în final m-am oprit la Lacu Sărat II Brăila.

În urmă cu două săptămâni am ajuns la Seaca. Dimineața este liniște acolo, pot spune că merită să stai cu tine vreo două ore, în liniște și aer curat. Păsări destule, în general călifari albi, ciocîntorși și piciorongi dar și mulți bătăuși. De data asta am numărat undeva la vreo 100 de exemplare de bătăuși, vreo 150 de exemplare de călifar alb și undeva la vreo 30 de exemplare de piciorongi și ciocîntors și chiar vreo zece exemplare de corcodel cu gât negru. Aici au apărut călifari cu pui. Sunt o minunăție de ghemotoace de puf.

Am ocolit Comăneasca, după cum v-am spus, deoarece acolo se pescuiește și apoi există și o turmă mare de oi însoțită de vreo trei câini ciobănești destul de mari, așa că am hotărât să merg la Lacu Sărat I și II.

În ultima perioadă, la Lacul Sărat II am mereu surprize plăcute chiar dacă luciul apei s-a redus simțitor. Sunt țigănuși, am văzut vreo 50 de exemplare, lopătari, stârci cenușii și roșii, ceea ce face ca ziua să fie frumoasă, plină de surprize. Aici, la cele două lacuri, poți număra undeva la vreo 500 - 600 de exemplare de pescăruși râzători, în grupuri compacte. În această săptămână au apărut și vreo 30 de bătăuși și vreo 40 de exemplare de sitari de mal. Aici am văzut zilele trecute lișițe cu pui și boboci de rață, dar și pui de piciorongi.

Am tot fost întrebat dacă mai ies pe teren după păsări, având în vedere că afara este foarte cald și am răspuns că tot ies, chiar dacă nu mai stau la fel de mult ca în perioada cu temperaturi obișnuite.

Din nefericire, în această perioadă nu doar păsările au activitate redusă, dar și iubitorii de natură obișnuiți cu astfel de ieșiri își reduc mult plimbările.

Ieșirile în natură sunt frumoase pe orice fel de vreme, fiecare anotimp are farmecul lui, așa că vă provoc să ieșiți, chiar dacă este cald.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro