Copiii și concursurile despre natură! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Copiii și concursurile despre natură!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Concursurile despre natură organizate de către Societatea Ornitologică Română au devenit de ceva vreme o normalitate.

Fiind coordonatorul SOR Brăila, încerc să distribui aceste concursuri pe pagina mea de facebook, din dorința de a participa cât mai mulți copii brăileni și de ce nu, pentru ca aceștia săștige experiență și premii.

De curând au avut loc două astfel de concursuri și mai jos vă aduc la cunoștință detalii legate despre aceste concursuri și rezultatele lor.

 

Explorând diversitatea cuiburilor de păsări

La începutul lunii aprilie am lansat tradiționalul concurs de desene organizat de SOR în fiecare primăvară. Tema acestui an a fost - Diversitatea cuiburilor la păsările din România. Concursul s-a desfășurat în perioada 1 - 30 aprilie.

Primăvara, natura se trezește la viață, iar majoritatea speciilor de păsări se întorc din zonele de iernare și își încep activitatea neobosită a sezonului de cuibărit. Este momentul când fiecare specie își caută o zonă potrivită pentru a construi cuibul, în care va crește cu succes noua generație de pui.

Avem numeroase specii care realizează construcții ingenioase și uimitoare.
Putem observa cuiburi realizate din crengu
țe, noroi, coajă de copac, mușchi, fire de iarbă, pânză de păianjeni și licheni; săpate în trunchiul copacilor bătrâni, în malurile râurilor, construite în vârful copacilor, în tufe, pe sol în iarbă sau chiar expuse pe malurile apei.

Dragostea pentru natură se reflectă și în artă, iar participanții la concursul nostru au reușit să transmită în mod remarcabil frumusețea și diversitatea cuiburilor prin desenele lor. Cu peste 1.143 de participanți, inclusiv un talent în devenire de doar 4 ani și artiști maturi de până la 63 de ani, varietatea și calitatea detaliilor din fiecare categorie au fost impresionante.

Timp de o lună am primit desene în creion, picturi în acuarelă, picturi pe pânză și lucrări realizate pe materiale mai inedite (de exemplu, pene). Criteriul esențial de jurizare a fost respectarea tematicii concursului, redarea cuiburilor caracteristice speciilor din țara noastră. Originalitatea desenelor a reprezentat și ea un atu important în premierea desenelor.  Am premiat cele mai inspirate 25 desene.

Speciile cele mai desenate au fost barza albă și rândunica, dar am primit și numeroase desene cu prigorie, lăstun de mal, măcăleandru, cinteză, grangur, stârci, piciorongi, boicuș, ciocănitori, pescăraș albastru, pupăză, pițigoi etc.
Chiar dac
ă concursul de desene s-a încheiat, vă încurajăm să ne sprijiniți în continuare activitatea, contribuind la colectarea datelor pentru cuiburile de barza albă, rândunică și lăstun de casă.

De asemenea, în perioada iunie-iulie, puteți înregistra cuiburile de barză albă în aplicația noastră, „Uite barza!”.

Felicitări tuturor participanților și profesorilor coordonatori!

 

Olimpicii SOR

Avem și noi olimpicii noștri. Și ne mândrim cu ei. Olimpiada Speciilor, competiție online care provoacă elevii din Școlile Prietenoase cu Natura să cunoască foarte bine speciile de păsări de la noi, dar și alte animale, precum și plante din flora spontană, a avut în acest an un număr record de participanți: 6.227 elevi au rezolvat testele la nivelul județean, din care 2.162 au trecut mai departe în etapa regională, iar după această etapă 1.401 elevi au fost admiși în etapa națională.

Olimpiada speciilor se desfășoară în mai multe etape de-a lungul anului școlar și, deși este online, pe platforma quiz.ro, concursul este un foarte bun antrenament pentru observațiile din teren pe care copiii le pot face ori de câte ori sunt în natură – în curtea școlii, în grădina casei, prin parcuri, în excursii și în vacanțe. Vietățile sunt adesea în mișcare, se ascund imediat în vegetație sau în galerii, păsările se depărtează rapid în zbor, se ascund în scorburi, iar unele plante pot fi văzute în floare doar pentru o scurtă perioadă de timp, de aceea e bine să „ai ochiul format” pentru a le putea identifica în timp util. 

Este un concurs atractiv pentru elevi și în fiecare an ne bucurăm pentru dedicația cu care elevi și dascăli deopotrivă se implică în această competiție a cunoașterii naturii. Anul acesta, de exemplu, profesoarele de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal Cristal din Oradea, alături de părinți, s-au străduit să pregătească cât mai bine copiii cu dizabilități vizuale grave și nevăzători pentru Olimpiada Păsărilor. Potrivit acestora, copiii au asimilat cu plăcere informațiile, tabla inteligentă fiindu-le de mare ajutor în a face mai accesibile imaginile.

În etapa națională au participat reprezentanți din fiecare regiune, 37 de județe și 254 școli.

În etapa națională au participat reprezentanți din fiecare regiune, 37 de județe și 254 școli.

 

Top 5 școli cu cei mai mulți participanți în etapa națională:

Școala Gimnazială „Petofi Sándor” localitatea Miercurea Ciuc: 60 elevi

Colegiul Național de Agricultură și Economie, Localitatea Tecuci:  47 elevi

Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța:  40 elevi

Școala Gimnazială „Dora Dalles” Bucșani: 38 elevi

Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Tîrgu Mureș: 33 elevi

În cele trei cicluri de predare (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII), 538 de elevi au primit nota 10, cei 15 premianți fiind aleși în funcție de timpul în care au rezolvat testele.

Premiile au fost pregătite și au plecat deja către olimpicii noștri. Anul acesta, din fondurile obținute prin redirecționarea către SOR a 3,5% din impozitul pe venitul din  2022 am acordat premii și pentru școlile în care învață acești elevi. O dată cu premiile și diplomele pentru elevi olimpici, pe drum către fiecare școală sunt și două cuiburi artificiale pentru păsările cântătoare. Cuiburile sunt o răsplată binemeritată pentru strădania elevilor și dascălilor și totodată o încurajare pentru a continua misiunea pe care cu drag și-au asumat-o, de a face din școala lor o Școală Prietenoasă cu Natura.

Dragi elevi, dragi dascăli, vă felicităm pentru rezultate. Suntem convinși că tot ce ați învățat și practicat în ediția din acest an a proiectului Școli Prietenoase cu Natura reprezintă o experiență valoroasă și chiar și în vacanță, voi, copiii veți continua să ocrotiți plantele și animalele ori de câte ori veți petrece timp în natură.

În speranța că atât copiii, cât și părinții și cadrele didactice din județul Brăila vor urmări informațiile despre aceste concursuri și vor dori pe viitor să participe sau să îndrume copiii să participe, am scris despre aceste două concursuri și rezultatele obținute de alți copii din țară. Îmi doresc foarte mult o prezență mai consistentă a copiilor brăileni la aceste concursuri.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/rezultatele-concursului-de-desene-explorand-diversitatea-cuiburilor-de-pasari/

https://www.sor.ro/olimpiada_speciilor_2023/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro