În fiecare săptămână, așa cum a obișnuit cititorii, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" vă oferă spre lectură și informare rubrica "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
M-am gândit să scriu și eu câteva rânduri despre promovarea Brăilei, deoarece zilele acestea este la moda acest subiect. Clar că nu o să mă refer la promovarea orașului deoarece eu consider că aș fi în măsură să vorbesc despre ceea ce ar putea vedea turistul care dorește să iasă un pic din confortul orașului.
Sunt sunat uneori să mi se ceară părerea în legătură cu locațiile unde poți vedea păsări sălbatice, unde poți petrece câteva ore în liniște, sau chiar sunt sunat de către reporteri tv pentru interviuri și de reporteri din presa scrisă, în legătură cu acest subiect. Am momente când dau interviuri despre ceea ce poate vedea un turist în locurile unde eu merg, sau sunt momente când sincer m-am cam săturat să tot vorbesc despre asta. Mai nou sunt cazuri când sunt căutat pentru a vorbi despre păsările sălbatice din județul nostru dar întâmplător unii uită să mă anunțe când se pleacă, dar sincer, nu e cu supărare, nu am chef mereu să vorbesc, eu prefer să scriu, să fac fotografii și să vă bucur atât cât pot cu ceea ce prind în obiectivul aparatului foto.
Am scris în trecut și am invitat oamenii să iasă în natură alături de mine, gratuit, dar nici așa nu a fost bine. Vorbeam cu cineva în urmă cu mulți ani și îmi recomanda să cer bani pentru a face ghidaje ornitologice și mă amuzam. Astăzi nu poți face asta nici măcar gratuit, pentru că nu prea merge lumea în natură acolo unde merg eu, sau să fiu mai corecți, mergem mulți în natură, majoritatea ne cunoaștem, știm unii de alții, suntem așa ca o familie, chiar dacă mergem separat.
Recunosc faptul că în Brăila sunt câțiva oameni care se ocupă cu organizarea unor astfel de excursii în natură și că am fost invitat pentru a le vorbi turiștilor și a fost chiar interesant, indiferent de vârsta turiștilor.
Dacă este să vorbim despre acest tip de turism, întâi de toate cei ce doresc să meargă în zonele sălbatice din Brăila trebuie să se documenteze, deoarece nu sunt foarte accesibile toate aceste locații, în plus sunt și pericole și aici mă refer la câinii lăsați liber, mai ales în zonele unde sunt stâne de oi. Există o singură locație unde nu am pățit nimic când am trecut pe lângă o stână de oi și aici menționez Lacu Sărat Brăila.
Am promovat „Brăila Sălbatică”, așa cum îmi place mie să îi spun, în Brăila, în țară dar și turiștilor din străinătate, deci pot spune că pe acest palier am făcut pionierat și am să fac asta în continuare deoarece există mare potențial de a aduce turiști dornici să meargă în natură și să se bucure de frumusețile ei în județul nostru.
În urmă cu puțin timp, am fost invitat la un eveniment organizat de un ONG de mediu în tabăra din Lacu Sărat, unde au venit câteva zeci de persoane din țară și am fost sfătuit să nu le vorbesc prea mult deoarece erau obosiți de pe drum și trebuia oarecum să fac o prezentare Pps între mai multe recitaluri de muzică folk, până se întuneca pentru ca să se poată vedea pe ecran, în aer liber, ceea ce voiam eu să le prezint. Fiind toți membri ai unor ONG-uri de mediu din țară, iubitori de drumeții montane și nu numai, aveam pregătit un material ce știam că durează cam o oră, despre ornitofauna din județul Brăila. Vreau să vă spun că nici măcar eu nu am crezut că impactul va fi unul atât de mare încât am fost aplaudat multe minute, iar după aceea m-a apucat ora 24.00 vorbind unor oameni interesați despre păsări și dându-le detalii despre locații unde ar putea ajunge a doua zi rapid să admire natura.
Ceea ce este interesant este faptul că cei mai mulți turiști iubitori de natură nu sunt brăileni, ei vin din alte județe și înainte de a pleca de acasă mă caută pentru detalii. Eu am să vorbesc de bine Brăila, dar în același timp pun oamenii în gardă, deoarece este bine să fie pregătiți atunci când ajung în locațiile respective, nimeni nu vrea să fie fugărit de câini sau chiar de mistreți.
Potențialul turistic brăilean este unul mare, dar avem nevoie de investitori, deoarece turistul dorește să stea ca și în Deltă, câteva ore în natură, să se plimbe cu o barcă de exemplu, apoi vrea să bea o bere undeva la răcoare și să guste din bunătățile locale. Dar unde? Și nu mă refer la locațiile din oraș, oamenii vor undeva la sat, undeva unde să stea liniștiți, să pescuiască, de ce nu, sau să facă o baie în piscină. Nu există undeva aceste locații în Brăila, cel puțin nu în zona Insulei Mari a Brăilei sau a Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, sau cel puțin eu nu știu.
Sunt multe locații ce ar trebui amenajate cu costuri cât de cât reduse de către proprietari și caree ar putea atrage turiști dornici de plimbări de acest gen. Deocamdată oamenii cu potență financiară din Brăila nu au considerat că ar fi o oportunitate acest gen de turism, eu încă sper ca să apară acești investitori care să considere investiția una oportună. Am mers cu ceva timp în urmă în Deltă, iar o plimbare de patru ore a costat 120 lei de persoană, în șalupă fiind 10 persoane și mă gândeam că se poate face asta și în Brăila, nu zic că nu se face ceva și acum, la nivel de plimbare pe Dunăre, aici în zona portului, a podului de peste Dunăre, dar eu personal nu vreau asta, vreau pe canale, vreau să intru pe bălți, acolo este frumusețea pentru care mulți ar plăti, să vezi nuferi și să vezi multe păsări.
La fel aș vedea oportună organizarea unor tururi pentru fotografii de wild sau cu ornitologii matori sau profesioniști. Sunt mulți în țară, dar pot veni și din străinătate, dornici să facă fotografii unice cu păsările sălbatice în mediul lor natural. La acest capitol, aș dori să menționez faptul că locațiile din județ nu necesită prea mari investiții. Noi cei care mergem în natură să vedem păsările sălbatice și să le fotografiem nu suntem prea pretențioși, dar poate e bine să știm că după ce venim din teren și nu mă refer la mine, deoarece eu merg acasă, sunt turiști care vor un duș, o piscină și o mâncare cât mai naturală. De aceea trebuie să existe organizare pentru astfel de tururi. Sunt pescari și vânători din țară și din străinătate care ar plăti să le organizezi un weekend la pescuit sau la vânătoare într-o zonă interesantă, unde să știe că pot merge în liniște, pentru ca apoi să le organizezi o masă, un spectacol tradițional local etc.
Vedeam în urmă cu ceva ani o emisiune despre turismul din Delta Dunării, am mai vorbit despre asta și cu alte ocazii și ni se prezenta un tânăr cu o barcă la rame care plimba o pereche de turiști prin bălțile din Delta Dunării, nu pe distanțe foarte mari și care, la un moment dat se oprea undeva și cânta turiștilor la o armonică câteva melodii lipovenești tradiționale și le așeza în barcă o masă cu pește și legume din zonă, cultivate în curte, cu ceva de băut tradițional și mă gândeam că aș plăti pentru o astfel de excursie, dar în Brăila...
Vin televiziuni, dăm interviuri cu aceste locații unice de pe Dunăre, dar care, mai apoi, când turistul vede la televizor emisiunea și începe să se intereseze, își dă seama că nu prea poate ajunge pe bălți, că nu există pensiuni în locurile retrase, ca în Delta Dunării, că pentru un pește trebuie să cauți ceva timp prin Brăila și nu știi dacă e prins aici sau adus de prin crescătorii, așa că aceste reportaje sunt interesante, dar nu știu cu ce pot să ne ajute, poate doar ca imagine, pentru că pe parte de zone sălbatice frumoase, Brăila încă reușește să fie printre primele din țară.
Eu sunt optimist, consider că investitorii vor vedea oportunitățile acestor investiții în acest tip de turism, iar, întâi de toate, trebuie să încerce să câștige cât să nu considere turiștii că sunt “jegmăniți”, practicând prețuri care să îi sperie, pentru că podul de peste Dunăre este deja o oportunitate pentru acest tip de turiști care trec imediat spre Delta primitoare.