Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Societatea Ornitologică Română a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a asigura hrana necesară păsărilor sălbatice ce vin să mănânce semințe la hrănitorile amplasate în parcuri.
Sunt convins că multe persoane ar dori să hrănească păsărelele pe care le văd iarna de la geam, dar nu au timp să cumpere semințe sau nu știu care este hrana adecvată pentru ele. Este bine să donăm câțiva lei pentru ca voluntarii SOR să se ocupe de alimentarea acestor hrănitori.
Sunt locuri în țară unde Societatea Ornitologică Română are amplasate hrănitori, iar voluntarii noștri merg de câte ori este nevoie pentru a le alimenta. Astfel păsările sălbatice pot trece mai ușor peste zilele și nopțile geroase de iarnă în care pierd foarte multă energie (pentru că sunt nevoite să își procure hrana și pentru a se încălzi). Este cunoscut faptul că păsărelele pierd într-o noapte geroasă de iarnă minim 30% din greutate corpului pentru menținerea unei temperaturi constante.
Toți păstrăm amintirile din trecut, fie că este vorba de întâmplări plăcute, de momente vesele, de trilul păsărilor, de primul gângurit al copilului, prima piesă pe care ai dansat cu persoana iubită, etc. Aceste amintiri ne stârnesc emoții ori de câte ori apar iarăși în prim plan, ne amintesc de copilărie, de liniște, de momente simple, dar frumoase din viața noastră. Multe dintre aceste amintiri le readucem în prim plan pentru a ne ”reîncărca bateriile”, dar altele, de exemplu trilul unor păsărele, îl putem auzi în continuare, în realitate. Sunt multe specii de păsări care rămân alături de noi în fiecare iarnă, dar ca să treacă cu bine de lunile reci avem nevoie de ajutorul vostru.
Sunetele lor ne amintesc de momente simple și frumoase, ne stârnesc emoții și ne leagă de oamenii iubiți. Sunt sunete care ne amintesc cine suntem și de unde venim. Și sunt sunete care depind de noi ca să existe în continuare.
Vă incit la un simplu exercițiu de a vă bucura sufletul și inima, atunci când mergeți prin parcuri sau pe faleza Dunării, spre școală sau spre serviciu, nu mai stați cu căștile telefonului la urechi, ascultați și vă delectați câteva minute cu trilul păsărelelor. Puteți constata că există păsărele care vă pot face ziua mai frumoasă.
În sezonul rece păsările au nevoie de noi la fel de mult pe cât avem noi nevoie de trilurile lor. Atâta vreme cât vor găsi hrană și adăpost în pădurile și parcurile noastre și noi ne vom bucura de trilurile lor în continuare. Mierlele, ciocănitorile de grădini, vrăbiile, cintezele, pițigoii sau scatii sunt doar câteva dintre păsările care au nevoie de semințe și de adăposturi, iar cu ajutorul vostru putem să ne asigurăm că rămân alături de noi.
Cu o donație lunară de 30 de lei vei asigura în iarna asta semințele pentru aproximativ 3.000 de păsări care vin la o hrănitoare.
Cu o donație singulară de 100 de lei putem asigura semințele pentru o lună la o hrănitoare în această iarnă.
Donația se poate realiza prin transfer bancar.
Datele necesare pentru transfer sunt:
SOCIETATEA ORNITOLOGICĂ ROMÂNĂ
CIF 5272804
Cont RO92RNCB0092026616360001
BCR Sucursala Universitate, București
Ai o întrebare legată despre donația ta? Scrie-ne pe adresa office@sor.ro.
Îți mulțumim pentru implicare!
Donația ta ne ajută să păstrăm vii sunetele naturii!
Noi, cei din Societatea Ornitologică Română, de peste 30 de ani protejăm păsările și ecosistemele din România, iar în toți acești ani am văzut cum misiunea noastră trece dincolo de biologie.
Pentru noi, cei din SOR, e vital să protejăm păsările, nu doar pentru că sunt o parte importantă din ecosistem, ci și pentru că sunt o parte esențială din identitatea noastră, din viața noastră. Atâta timp cât le iubim și le protejăm, misiunea noastră este îndeplinită, iar ele ne vor bucura pe noi și pe urmații noștri mult timp de acum înainte.
Societatea Ornitologică Română crește împreună cu oamenii care cred în misiunea sa, iar în acest moment alături de noi avem una din cele mai mari comunități construite din dragoste pentru păsări și sunetele lor. Iar pentru asta îți mulțumim din suflet. Am crescut împreună și ne-am bucurat la fiecare spectacol al naturii. Știm că sunetele păsărilor te bucură la fel de mult pe cât ne bucură pe noi de fiecare dată când le auzim.
Ajută-ne să păstrăm sunetele naturii vii. Pentru tine și pentru cei pe care-i iubești.
Ajută-ne să hrănim păsările, astfel vor trece mai ușor peste iarnă!
Îți mulțumim pentru implicare!
Păsărelele vă mulțumesc pentru ajutorul dat! Hai să fim buni și să aratăm că ne pasă!
Sursa de informatii: https://www.sor.ro/sunetele-vietii-tale/