Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
În luna martie așteptăm să sosească berzele. Noi, cei ce iubim păsările, dedicăm luna martie primelor berze care urmează să vină la cuiburi după migrație. Aproape în fiecare localitate din județul Brăila sunt cuiburi de barză, de aceea putem lua parte la acest eveniment al migrației.
Ești nerăbdăror să vezi dacă au sosit berzele la tine în localitate? Cum ne poți ajuta? Îți trebuie un telefon cu conexiune la internet. Descarci aplicația Uite Barza! și poți semnala sosirea primelor păsări la cuiburile din localitatea ta, ajutându-i pe ornitologi să obțină date importante pentru înțelegerea procesului de migrație a berzelor albe în România.
Aproape oricine are un smartphone (cu excepția dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei) cu care se poate descărca aplicația Uite barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.
Deschideți aplicația Uite Barza!, vă postați lângă stâlpul unde este cuibul și unde ați observat păsările, porniți aplicația, deschideți și GPS-ul telefonului pentru ca să se înregistreze automat locația. Aplicația este foarte ușor de utilizat de către orice persoană care știe să folosească un telefon mobil. După înregistrarea localizării, trebuie să completați câteva informații: barză solitară, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol. Faceți o fotografie în care să se vadă barza pe cuib (fotografia este necesară pentru validarea observației). Precizia localizării este foarte importantă! Poziția cuibului trebuie marcată exact lângă stâlp (sau alt suport) și nu de la distanță sau din mașină.
Coordonatorul proiectului Uite Barza din partea Societății Ornitologice Române a spus: „Este al doilea an când încercăm să observăm împreună momentul întoarcerii berzelor în România, după anotimpul rece. Pentru a înțelege dacă sau cum pot modificările climatice să afecteze migrația berzelor albe din cartierele de iernare în țara noastră avem nevoie de date pe termen lung. Este important de știut că singurele date care pot fi folosite sunt cele legate de sosirea la cuib, nu despre berzelor observate pe câmp. Mizăm pe ajutorul cât mai multor iubitori de păsări și natură. Ca și până acum, contribuția lor la observarea comportamentului păsărilor este foarte importantă pentru noi. Existența unei aplicații ca Uite barza! și datele introduse de voluntari ne-au adus de-a lungul timpului informații importante despre numărul perechilor cuibăritoare din România”.
Cu fiecare an care trece, aplicația Uite barza! este un instrument tot mai important pentru ornitologi. Anul 2020 a fost anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației, peste 4.800. În 2022 intrăm în cel de-al șaselea an în care implicăm voluntarii în protejarea berzelor albe, cu ajutorul acestei aplicații de telefon mobil. Până acum, prin această aplicație utilizatorii puteau să numere berzele și cuiburile lor și să semnaleze incidente suferite de păsările de talie mare, precum electrocutări sau coliziuni care duc la creșterea mortalității.
„Fiind un proiect de citizen science, rolul celor care descarcă aplicația este foarte important. Oamenii care se implică activ în numărarea berzelor albe cu ajutorul aplicației ne ajută să ne consolidăm baza de date în legătură cu prezența păsărilor la noi în țară și locurile în care preferă să cuibărească. Toate aceste date sunt folosite în crearea hărților de distribuție în proiecte de tip Atlas. De aceea, este extrem de importantă înregistrarea corectă a datelor. Cuiburile se marchează cât mai aproape posibil și nu din mașină sau de la distanță! Este mult mai important să avem date mai puține, dar corecte, decât date mai multe și imprecise, care în majoritatea cazurilor nu pot fi utilizate de către biologii SOR”, a mai precizat Cristi Domșa.
De când SOR a lansat Uite barza!, aplicația a avut aproape 10.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria Călătorii și aplicații locale din Google play.
Vă invit să ieșiți în natură și să marcați cuiburile la care ați observat primele berze sosite, sau chiar cele observate pe câmpuri, mai ales că cele mai multe cuiburi se află în localitate, deci efortul nu este foarte mare, așa puteți lua parte la acest eveniment unic, numit migrația păsărilor.
https://www.sor.ro/cand-ajung-la-cuib-primele-berze-albe/
https://www.sor.ro/pasarile-lunii-iulie-berzele/
https://www.sor.ro/sor-si-enel-lanseaza-noua-aplicatie-uite-barza/