Iarna ornitologică la Brăila! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Iarna ornitologică la Brăila!

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Pentru cei ce suntem pasionați de drumeții sau ieșiri în natură, nu prea considerăm vremea rece un impediment, așa am făcut duminică, am programat o ieșire în natură, echipat adecvat, având aparatul foto și binoclul pentru a surprinde păsările cât mai de departe.

Am mers în aceleași două locații, pe care le știu și care îmi sunt la suflet și de ce nu, sunt alese și pentru că sunt mai aproape de oraș. Este o condiție importantă deoarece combustibilul costă și nu puțin.

Zilele trecute, când am ajuns acasă după vreo cinci ore de stat pe teren, am descărcat fotografiile pentru ca să am materiale, să pot scrie următorul articol și mă gândeam la faptul că am ajuns la vreo 170 de articole publicate până acum în ziar și că am atins câteva puncte importante cu privire la turism, biodiversitate, chiar și vânătoare pe alocuri și mi-a venit ideea de a interacționa fie și prin aceste articole. Așa că mă gândesc să îmi transmiteți ideile dumneavoastră, propuneri pentru eventualele subiecte ce ar putea fi parte a unui articol în viitor, pe internet, pe pagina rețelei de socializare a acestei gazete și eu am să încerc să răspund sau să ating acel subiect, astfel încât să reușim să aducem în prim plan și alte locații sau subiecte frumoase din județul nostru.

Revenind la ziua de duminică, zi rece de dimineața, temperaturi cu minus și am plecat totuși, Seaca și Lacu Sărat, plin de speranță, deoarece nu mai ieșisem de vreo trei săptămâni și am văzut ziua pe cer stoluri de gâște, așa că eram sigur că voi vedea multe gârlițe, deoarece în anii trecuți, în aceeași perioadă, am văzut în acele locații multe păsări sălbatice. Dar cum socoteala de acasă  nu se potrivește cu cea de pe baltă, am ajuns la Seaca și începutul a fost unul promițător, un stol de cormorani mari, de vreo 50 de exemplare, apoi un stol mai mic de gârlițe, vreo 20 de exemplare, pe apă ceva rațe mari și călifari albi și un erete de stuf. Este sezon de vânătoare și în astfel de locații dacă ajungi după o partidă de vânătoare, vezi foarte puține păsări, undeva în depărtare se auzeau focuri de armă.

Am ajuns la Lacu Sărat II și aici mișcarea era sub așteptări, se vânase cu o seară înainte și poate chiar în acea dimineață devreme, așa că... slabă mișcare. Vreo 10 lebede de vară, rațe mici câteva, rațe lingurar vreo 50 de exemplare și vreo sută de călifari albi. Pe lacul Sărat I peste 200 de pescăruși râzători și cam la fel călifari albi. Majoritatea păsărilor erau dispuse pe malul dinspre sat, iar în zbor am văzut vreo cinci stoluri având în total peste 500 de exemplare de gârliță.

La final vreau să știți că aș fi încântat să putem dialoga în paginile acestui ziar, pe teme de biodiversitate, dacă veniți cu idei sau cu probleme, să încercăm să le găsim o rezolvare aici, deoarece singur nu pot acoperi toate locurile frumoase din județ, dar împreună putem să arătăm și altora ce locuri sălbatice minunate are Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro