În fiecare săptămână, așa cum a obișnuit cititorii, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" vă oferă spre lectură și informare rubrica "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Am promovat mereu zonele frumoase din Brăila, pentru că m-aș bucura să ieșiți în natură în Brăila, întâi de toate, apoi să plecați spre alte zone frumoase din țară.
Podul de la Brăila costituie o mare și importantă oportunitate și pentru iubitorii de natură din Brăila, deoarece avem șansa să ajungem rapid în Dobrogea și să admirăm de la peisajele minunate din zonă, la descoperirile arheologice și minunata Delta a Dunării cu biodiversitatea diversă a acestei zone, dar și adevăratele fortărețe de credință și aici mă refer la mânăstirile din Dobrogea. Într-o excursie de o zi puteți vedea o cetate, câteva mânăstiri și poate, de ce nu, un acvariu și o baltă cu păsări sălbatice, dar și maci înfloriți și mai nou bujorii, atracția de moment a Dobrogei, chiar și multe specii de fluturi ce vă vor bucura privirea.
Informațiile despre ceea ce puteți vedea în Dobrogea sunt ușor de găsit pe internet, de pe diverse site-uri dar și de la cei ce organizează excursii și își fac publicitate, totul depinde de fiecare, de ceea ce vă doriți să vedeți sau cât sunteți dispus să urcați pe dealuri. Există oferte pentru toată lumea.
Pentru mine, ca ornitolog, locațiile care mă atrag sunt cele în care pot găsi o baltă sau un lac, deoarece recunosc că iubesc păsările de apă. Am mers în urmă cu vreo lună de zile în locația pe care o știu din copilărie sub denumirea de Piatra Fetei, nu departe de trecerea peste pod, la aproximativ cinci minute, locație unde în copilărie mă ducea tata la pescuit. Diversitatea păsărilor observate aici și numărul exemplarelor m-au făcut să îmi promit mie să mă întorc aici, așa că s-a ivit oportunitatea destul de repede, la începutul lunii mai, și am fost bucuros să ajung aici din nou. De data asta am văzut păsări cuibărind dar și alte specii pe care nu le văzusem cu o lună înainte.
Dacă vreți să vedeți deja nuferi înfloriți sau chiar păsări cu pui, puteți merge cu condiția să respectați natura, iar ca recomandare, să aveți obligatoriu ceva contra țânțarilor, altfel...
Dacă la prima ieșire, din luna aprilie, am prins migrația păsărilor din ambele sensuri, acum am văzut păsări cuibărind, deci în curând vom admira puii acestora. La prima ieșire am fost întâmpinat de vreo 20 de exemplare de berze negre, de doi codalbi frumoși și de multe specii de rațe, reginele fiind vreo 200 de lebede de vară, iar la a doua ieșire reginele sunt egretele mari și mici, stârcii de tot felul și lișițele. Erau doar vreo cinci lebede de vară.
Recomand echipament de teren, de la ghete, fiind terenul moale. Este bine să ai ghete, pantaloni lungi, deoarece este sezonul căpușelor și bluze cu mânecă lungă deoarece sunt țânțari mulți, așa că trebuie să fiți echipați corespunzător.
În cadrul celei de a doua ieșiri am mers și am văzut și Cetatea Dinogeția, cu tot trecutul ei istoric, plin de frământările vremii.
La acest capitol, puteți vedea multe astfel de locații căutate de turiști, de aceea prefer să vă las să le descoperiți singuri și să vă alegeți un traseu frumos.
Voi mai merge în zona Piatra Fetei pentru păsări și o să vă aduc în curând fotografii cu puii păsărilor de baltă pentru a vă bucura privirele cu aceste minunății minuscule.
Sper ca prin frumusețea cadrelor prinse în fotografii, să vă fac să doriți să plecați într-o astfel de drumeție cât mai curând.