Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
În această perioadă, păsările sălbatice ne pot oferi un spectacol inedit dacă suntem atenți la ele când trecem prin parcuri sau ne oferim o ieșire în natură de câteva ore, fiind vorba despre sezonul de împerechere. Este vorba despre o perioadă provocatoare și solicitantă pentru animalele sălbatice, ca să nu spunem că există și momente când acest obicei devine unul periculos.
Spectacolul păsărilor sălbatice diferă de la o specie la alta și este compus din triluri inedite și din multe alte tipuri de comportament ce pot fi spectaculoase pentru noi oamenii. Aceste comportamente sunt părți ale evoluției și favorizează transmiterea genelor mai departe.
Se poate ajunge la cazuri extreme, dacă este să amintim aici de coada păunului (care nu e chiar coadă, ci penele superioare de pe spate) sau de coarnele cerbului, dar nu se trece linia care nu mai permite integritatea speciei. Coarnele cerbului și penele păunului vor crește cât să îi facă cei mai dezirabili, dar nu într-atât încât animalele să nu se mai poată hrăni sau deplasa în siguranță. Aceste caractere cu potențial riscant supraviețuiesc și sunt transmise mai departe. Par o contradicție în principiile evoluției, însă există, evident, o explicație.
Printre cele mai interesante comportamente ale păsărilor pentru perioada împerecherii sunt următoarele:
Oferirea de hrană: este parte a ritualului de împerechere și de cucerire a partenerului. De cele mai multe ori masculii oferă hrană femelelor, dar fac acest lucru mai mult după formarea perechii, ca întărire a legăturii proaspăt formate și a reducerii agresiunii în interiorul cuplului. Acest obicei de oferire a hranei de către masculi ajută femela să își mărească rezervele energetice în perioada premergătoare depunerii ouălor, sporind șansele unei ponte reușite. Hrănirea continuă și când femela clocește deja ouăle.
Dacă perechea s-a format, deja putem fi martori la întărirea legăturii dintre parteneri și prin intermediul serviciilor de igienizare reciprocă, când cei doi își curăță penajul de paraziți. Papagalii, porumbeii sau albatroșii sunt câteva dintre păsările la care putem observa acest comportament.
Dansurile nupțiale: și acestea fac parte din așa numitul arsenal de cucerire a femelelor de către masculi. Pot merge de la simple plimbări cu ciocul pe sus, penele în vânt și picioarele la vedere, cum am văzut mai sus, până la dansurile fabuloase ale păsărilor paradisului. Păsările sălbatice își expun penele cele mai colorate și elaborate, precum și diferite părți ale corpului, efectuează salturi maiestuoase sau hilare (din perspectiva noastră) în aer, fac reverențe, mișcări acrobatice și uneori în sincron în aer, emit sunete caracteristice, cum ar fi clămpănitul ciocului, sau încep chiar cu o curățire temeinică a locului unde vor dansa. Toate manifestările necesită mari cantități de energie. Nu e ușor, sunt necesari ani de practică uneori, iar dacă masculii nu sunt suficient de convingători, nu se vor împerechea în acel an.
Masculul poate executa pașii de dans în fața mai multor femele sau poate încerca să convingă prin mișcările sale o singură norocoasă. Dar se poate și ca mai mulți masculi să concureze pe același ring de dans, în fața femelelor. Și deși pare pe alocuri o muncă solitară, avem și proba pe perechi, când dansul e executat de ambele păsări, mai ciudat pentru ochii noștri, cum e cazul cocorilor, sau extrem de elegant și coordonat, precum corcodeii.
Artiștii noștri locali: avem și printre păsările sălbatice din țara noastră specii ce pot oferi un spectacol atunci când își curtează femelele, așa că vă invităm să ieșiți din casă și să vă ocupați locul la spectacolul care se desfășoară de ceva vreme în natură. Nu veți fi dezamăgiți de performanța interpreților și dansatorilor înaripați care evoluează pe scenele patriei.
Doritorii de triluri melodioase pot asculta în parcuri privighetorile, silviile și sturzii, fiind cu siguranță printre speciile recomandate. Trilurile variate, susurate, fluierate, ondulate, care se aud dimineața și seara, sunt un regal muzical pe care mulți dintre noi îl așteptăm.
Nu e întotdeauna ușor să identifici unele păsări, chiar dacă cunoști melodia, deoarece nu e sigur cine o interpretează. Graurul, gaița și lăcarul de mlaștină sunt cei mai buni imitatori de la noi când vine vorba de cântec. Și pe lângă notele proprii, miorlăieli, sirene și alte sunete împrumutate de la noi, și-au însușit cântece de la zeci sau sute de alte păsări. Aparent nu au auzit decât vag de drepturi de autor și plagiate, sau au considerat că merită oprobiul uman, câtă vreme în lumea păsărească acest obicei le aduce partenera dorită.
Pentru cei mai îndrăzneți, adică pentru cei ce nu se sperie să iasă undeva, într-o zonă unde există o baltă, stuf, oferta este variată și aici. Puteți opta pentru dansul în perechi executat cu mare eleganță de corcodelul mare. Cei doi parteneri execută un sincron spectaculos, care include mișcări coordonate ale capetelor, schimb de vegetație acvatică și se termină apoteotic cu „mersul” pe apă, aripă la aripă, dacă păstrăm corespondența.
Și cei care preferă dansurile ansamblurilor feciorești pot răsufla ușurați. Rotitul la cocoșul de munte și de mesteacăn este un spectacol fabulos, executat de masculii acestor specii la scenă deschisă. Rotitul cu cozile deschise în evantai și salturile de câțiva metri înălțime, fac călușarii să pară niște amatori. E drept, e pentru fanii mai împătimiți, deoarece vizionarea presupune urcatul pe munte la ore nepermis de matinale, camuflaj sau târâș pe burtă. Toate soldate de multe ori cu un spectacol anulat, fără explicații din partea artiștilor.
Dacă vă place show-ul aviatic puteți scruta înaltul cerului pentru a vă delecta cu dansul aerian acrobatic și sincron al corbilor, cu „aplauzele” aripilor viesparului sau pentru a tremura de emoție la vederea ritualului de împerechere a acvilelor, care se prind de gheare și se rotesc în spirale din ce în ce mai rapide, în cădere către sol.
Pentru gurmanzi recomandăm episodul „Prigoria, măcăleandrul și chira”, toate specii la care oferirea de hrană partenerului e una din părțile cheie ale curtării. Avertizăm doar privitorii că meniul e bogat în proteine animale! Libelulele, albinele, râmele și peștii sunt câteva dintre ingredientele cu care masculii speră să cucerească inima partenerelor.
Dar, cu siguranță și o simplă plimbare prin parc sau o privire mai atentă pe fereastră ne poate dezvălui frenezia de care e cuprinsă zilele acestea lumea păsărească. E primăvară, iarăși primăvară!
Vă provoc la o ieșire în natură acum după sărbători, în parc sau într-o zonă din apropierea Brăilei, Lacu Sărat, Comăneasca sau Insula Mare a Brăilei pentru a lua parte la acest spectacol oferit gratuit de păsările sălbatice.
Sursa de informare: