Rezultatele EuroBirdwatch 2024 în țară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Rezultatele EuroBirdwatch 2024 în țară

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Migrația de toamnă a păsărilor sălbatice este una mai îndelungată, păsările părăsind teritoriile de înmulțire într-un ritm mai lent, asortat parcă cu energia cu care ne mișcăm și noi în această perioadă a anului. Dar este și mai spectaculoasă, grație mulțimilor mari și foarte mari în care mare parte din păsări realizează această călătorie. De câteva decenii, momentul acestei migrații este sărbătorit în primul sfârșit de săptămână din octombrie, când de-a lungul și de-a latul continentului nostru are loc evenimentul cunoscut de către păsărari drept EuroBirdwatch. Derulat sub egida BirdLife International, evenimentul își propune să scoată oamenii în natură, să îi împrietenească cu păsările și să îi facă parte din efortul depus de specialiști pentru protejarea și conservarea atât a păsărilor sălbatice, cât și a habitatelor de care sunt acestea legate pentru cuibărire, hrănire, migrație sau iernare.

Pe scurt, importanța unui astfel de demers este faptul că el ne furnizează date relevante prin prisma repetării observațiilor în aceleași locuri, pe o perioadă îndelungată de timp. Astfel, modificările sunt observate și analizate, iar măsurile care se impun pot fi de un mai mare succes.

Anul acesta am ieșit din nou în țară, sucursalele SOR din Argeș, Alba, Brăila, București, Cluj, Iași, Satu Mare organizând ieșiri pentru public sau cu circuit închis. În mare parte, vremea nu a fost cea mai potrivită evenimentelor cu public, dar asta nu a speriat chiar toți păsărarii. Am avut oameni în teren, nu doar membri SOR, la Satu Mare, Iași, Cluj, Pitești, Sibiu, București, dar mai ales în Dobrogea, unde s-a derulat cea de-a șasea ediție a Maratonului ornitologic – Big Day de la Agigea.

Din 2019 organizăm în primul weekend din octombrie și Maratonul ornitologic pentru că EuroBirdwatch este în primul rând despre observarea migrației de toamnă împreună. Iar o competiție amicală deschisă tuturor birdwatcherilor din România este una dintre cele mai bune ocazii pentru păsărari să se revadă, după călătoriile în căutarea de păsări sau după proiectele în care lucrează. Întrecerea atrage și tinerii pasionați de natură și de păsări, care încep să iasă pe teren la modul serios, să afle de la birdwatcheri veterani tips and tricks, dar și regulile de etică care ar trebui să le ghideze pasiunea.

Cei 152 de participanți au fost fost prezenți în 57 de locații, unde au observat un total de 73.604 de păsări sălbatice.

Clasamentul românesc al speciilor s-a modificat doar în ceea ce privește poziția secundă, argintul revenind în acest an lișiței, și nu pescărușului râzător, ca în 2023. Graurul și-a păstrat primul loc și rața mare a rămas și ea cu bronzul.

Locul 1 – Graurul (Sturnus vulgaris) cu 10.324 exemplare

Locul 2 – Lișița (Fulica atra) cu 9.612 exemplare

Locul 3 – Rața mare (Anas platyrhynchos) cu 8.067 exemplare

La nivel european topul celor mai multe evenimente conține aceleași țări ca în anul precedent – Ungaria, Belgia și Olanda, cei mai mulți participanți au fost în Grecia, Ungaria și Elveția, iar cele mai multe păsări au fost observate în Finlanda, Suedia și Olanda, exact ca în 2023. Nici nu e de mirare, speciile observate aici, precum gâsca călugăriță, gâsca de vară, rața de ghețuri, graurul și cintezele, obișnuiesc să se deplaseze și să se hrănească în numere spectaculoase în această perioadă a anului. Desigur, la aceste cifre contribuie și vizitarea mai multor locații și implicarea mai multor participanți-observatori.

Clasamentul european s-a modificat și el, gâsca călugăriță a rămas pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, dar graurul a urcat pe locul doi, iar cinteza de pe locul 3 este noutatea din 2024:

Locul 1 – Gâsca călugăriță (Branta leucopsis)

Locul 2 – Graurul (Sturnus vulgaris)

Locul 3 – Cinteza (Fringilla coelebs)

Nu au lipsit nici în acest an speciile rare, toate observate de participanții la Big Day – Maratonul Ornitologic de la Agigea, care au scrutat cerul și praful dobrogean în căutarea lor. Au făcut treabă bună, astfel am adăugat pe lista speciilor raportate către partenerul BirdLife din Slovacia câteva rarități: privighetoare de baltă (Acrocephalus melanopogon), rândunică roșcată (Cecropis daurica), erete alb (Circus macrourus), pescăruș asiatic (Larus ichthyaetus), rață cu cap alb (Oxyura leucocephala), pelican creț (Pelecanus crispus), pelican comun (Pelecanus onocrotalus) și lup de mare mic (Stercorarius parasiticus).

Dacă studiem harta distribuției observațiilor din acest an, observăm că a fost un eveniment mai popular decât cel de anul trecut, mai mulți participanți vizitând mai multe locații, dar și că s-a mers cam în aceleași locuri, știute ca fiind mai darnice cu observatorii. Pe termen lung este un lucru benefic, cum aminteam mai sus, datele furnizate în timp, din aceleași zone, surprind modificările survenite în aceste locuri, permițând specialiștilor să elaboreze și să implementeze măsuri și proiecte cu șanse mai mari de succes.

Ca în fiecare an, Brăila a luat parte la acest eveniment deosebit de important pentru lumea ornitologică, chiar dacă vremea nu a fost una foarte bună, fiind o ceață densă.

Sursa de informare:

https://www.sor.ro/orice-pasare-conteaza-eurobirdwatch-2024/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro