Mergi la conţinutul principal

Vreți să mergeți în natură?

În fiecare săptămână, așa cum a obișnuit cititorii, ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" vă oferă spre lectură și informare rubrica "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Nu am mai scris de ceva vreme despre ieșitul în natură în grup și profit de vremea frumoasă și de dorința de a ieși din casă, așa că o să încerc să vă atrag atenția cu câteva informații legate de  Societatea Ornitologică Română (SOR) și de ceea ce facem în timpul liber.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este o organizație neguvernamentală, nonprofit, care derulează activități pentru protecția păsărilor și naturii cu sprijinul membrilor, voluntarilor, pe bază de donații și proiecte.

Are răspândire națională în România prin sucursale și grupuri școlare. Din 1997 este partener al BirdLife International – o rețea mondială care cuprinde peste 115 organizații naționale pentru conservarea păsărilor și a naturii.

Activitatea SOR se desfășoară în cele două birouri din București și Cluj-Napoca, cu sprijinul sucursalelor. Având acoperire națională, SOR este solicitată pentru a oferi consultanță la nivel local, regional și național în domeniul protecției păsărilor. Desfășoară o semnificativă activitate de advocacy pe lângă guvern și reprezentanții săi din teritoriu pentru respectarea și aplicarea legislației naționale de mediu și alinierea cu cea a Uniunii Europene.

Birourile SOR din București și Cluj-Napoca, prin activitatea proprie dar și prin proiecte în care implică rețeaua de profesori și voluntari, desfășoară o intensă activitate de conștientizare a publicului asupra importanței și valorii capitalului natural (păsări și habitate) pe care îl are țara noastră. Activitatea în cadrul instituțiilor de învățământ  cuprinde diverse prezentări, ateliere și  ieșiri demonstrative în teren. O reușită deosebită o reprezintă publicarea celor două  ghiduri de identificare a păsărilor în limba română (traducere și adaptare a textului) pentru identificarea și recunoașterea speciilor de păsări prezente în avifauna de la noi și nu numai.

Nu în ultimul rând, parteneriatul cu organizația mondială BirdLife International oferă Societății Ornitologice Române posibilitatea de a-și circumscrie activitatea și strategia în contextul european și internațional spre același tel comun: conservarea păsărilor și a resurselor naturale.

 

De ce voluntar SOR?

- Pentru a socializa

- Pentru a câștiga experiență

- Pentru a-ți menține în uz cunoștințe sau abilități dobândite

- Pentru a nu pierde timpul acasă

- Pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe

- Pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma noi deprinderi

- Pentru a-ți face contacte utile

- Pentru a te simți util

- Pentru a fi parte a unei organizații prestigioase

- Pentru a testa o nouă carieră

- Pentru a realiza ceva

- Pentru a-ți asuma o responsabilitate

- Pentru a face parte dintr-o echipă

 

Ce înseamnă voluntariatul la SOR?

Societatea Ornitologică Română desfășoară mereu proiecte la care are nevoie de voluntari. Suntem un ONG cu activități specifice protecției mediului și protecției pasărilor, un ONG deschis către iubitorii de Natură.

Poți să te faci auzit, poți lăsa amprenta ta într-o campanie a SOR sau în unul din proiectele noastre. E nevoie să ai cunoștințe de bază despre pasările sălbatice și habitatele lor. Poți beneficia de instruire din partea experților SOR și apoi vei putea lucra alături de noi pentru Natura din România.

 

Portret de voluntar SOR

Dacă:

– ești iubitor al naturii

– îți place să-ți dedici timpul și abilitățile în beneficiul naturii

– vrei să câștigi experiență în domeniul protecției mediului

– vrei să te implici

SOR nu este chiar un ONG de mediu tipic. Activitățile pe care le desfășurăm au aproape toate legătură cu păsările, de aceea și voluntarii pe care îi căutăm au experiență în birdwatching sau sunt dispuși să își construiască una. 

Nu avem acțiuni permanente de ecologizare sau de plantare, în schimb avem acțiuni permanente de monitorizare a pasărilor, fie că vorbim de pasările de apă sau cele comune. 

Pentru a fi un voluntar SOR este, deci, nevoie de cunoștințe minime despre păsări și despre habitatele lor.

Nu sunt singurele noastre proiecte, avem nevoie de sprijin și la organizare de evenimente, la organizarea de tabere de ornitologie și de ieșiri în natură, la acțiuni de comunicare sau activități de birou. Înainte de a decide dacă vei investi energia și timpul tău într-o acțiune de voluntariat la SOR, cel mai bine este să verifici care sunt acțiunile sau proiectele în care te regăsești și la care poți să ajuți.

Nu toate proiectele SOR se desfășoară permanent, unele sunt sezoniere (hrănirea pasărilor din parcuri) sau axate pe perioade stricte de timp (evenimente). Unele au loc în week-end, altele în cursul săptămânii. Poți ajuta cu mai mult decât simpla ta prezență.

Crezi că poți să asiguri transportul de persoane sau de materiale cu mașina sau cu barca, crezi că poți furniza alimente sau apă, crezi că poți intermedia un contract de sponsorizare între firma la care lucrezi și SOR – toate aceste acțiuni sunt binevenite și recunoaștem și acest tip de voluntariat. 

 

Vrei să devii voluntar la SOR?

E simplu: consultă lista activităților în care te poți implica, găsește una la care să vrei să participi și scrie-ne.  

Din 1990 până acum, an de an, SOR desfășoară o Expediție Națională în Delta Dunări. Doar cu ajutorul voluntarilor.

Iarnă de iarnă, numărăm păsările de apă din România. Doar cu ajutorul voluntarilor.

Organizăm evenimente în toată țara. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

Instalăm cuiburi artificiale în parcuri și grădini. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

An de an observăm migrația la Euro BirdWatch. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

Hrănim păsările sălbatice din parcurile României. Doar cu ajutorul voluntarilor. 

Alege un proiect care să ți se potrivească, alege o activitate la care crezi că te pricepi. Dacă ești interesat de păsări și de natură, atunci ai nimerit bine – la SOR.

Ce urmează?

Luăm legătura cu tine, îți vom confirma dacă mai avem locuri la activitatea respectivă și vom lucra împreună pentru natură. 

Recompensa?

ACTIVITĂȚI ÎN CARE SE POT IMPLICA VOLUNTARII

Conservare

Recensământul Păsărilor de Apă: Toată lumea merge la mare vara, noi mergem iarna. Și la mare, și în Deltă, și pe cursurile marilor râuri. Din 1990, SOR realizează Monitorizarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice, proiect internațional la care biologii români contribuie cu date încă dinainte de Revoluție. (Da, e frig rău în perioada 10-20 ianuarie!).

Lista completă, standardizată, a locațiilor în care avem nevoie de voluntari poate fi accesată în format KMZ/Google Earth.

Common Bird Monitoring: Este un program generic de monitorizare pe termen lung a speciilor comune de păsări. Programul se adresează voluntarilor care cunosc speciile comune de păsări. Nu este necesară cunoaşterea detaliată a tuturor speciilor de păsări din România, programul este destinat şi iubitorilor naturii care recunosc cu siguranţă speciile comune şi frecvente. Şi ei ne pot furniza informaţii importante despre sănătatea naturii din ţară.

Educație

Școala de vară: Putem pregăti din timp un program pentru școala de vară, în limita timpului meu liber.

Evenimente

Ziua păsărilor: Pe 1 Aprilie, toată lumea face poante și păcăleli, noi facem cuiburi pentru păsări. Este Ziua Păsărilor, nu doar a Păcălelilor, iar SOR o serbează an de an cu ieșiri pe teren și cu amplasări de cuiburi. Este o tradiție impusă de profesorii români încă din perioada interbelică și ne place această tradiție.

Noaptea privighetorilor: Eveniment organizat în luna mai, care constă într-un concert de muzică clasică și tururi ornitologice ghidate în parcuri sau grădini botanice, combină ornitologia cu muzica, adresat în principal unui public mai matur.

O zi cu păsări: Eveniment organizat în luna iulie, în aer liber, cu activități educative dedicate în special copiilor și tinerilor. Scopul este implicarea directă a publicul mai tânăr în relația dintre om și natură și din perspectiva patrimoniului și a valorilor culturale tradiționale. Adresat publicului mai tânăr și familiilor.

Atelierul de hrănitori: Eveniment organizat cu ocazia începerii sezonului de hrănire a păsărilor sălbatice, cu activități educative dedicate în special copiilor și tinerilor. Scopul este implicarea directă a publicul în relația dintre om și natură.

Având în vedere faptul că în Brăila Sucursala SOR este una restrânsă la nivel de membri și că noi cei care dorim să vă învățăm câte ceva despre păsări avem și un job, este important ca activitățile organizate să fie din timp anunțate. Suntem deschiși unor colaborări/ieșiri în natură, în condițiile în care putem să facem rost de tot ce avem nevoie, de la transport, la echipamente și la bunăvoință.

Puteți face o carieră în domeniu dacă îndrăgiți natura și dacă vreți să aveți biroul în natură, așa că putem vorbi și despre acest subiect în fața elevilor și studenților.

https://www.sor.ro/implica-te/voluntariat/

https://www.sor.ro/implica-te/voluntariat/

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro