Stancu si tinerii. Patinoarul pe pierdere, sala de bowling închisa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Stancu si tinerii. Patinoarul pe pierdere, sala de bowling închisa

* în prezent, niciunul nu functioneaza pe profit, desi au "înghitit" zeci de miliarde de lei vechi din bugetul judetului

Patinoarul din Gradina Mare si sala de bowling din Casa Tineretului au tinut capul de afis al promisiunilor pe care le facea candidatul Gheorghe Bunea Stancu, în special tinerilor braileni, în precedenta campanie electorala, din 2008. În mandatul obtinut atunci de Stancu în fruntea Consiliului Judetean Braila ambele promisiuni au fost respectate, însa nu fara controverse. S-a discutat, de exemplu, despre pretul exorbitant la care au fost realizate cele doua obiective. De asemenea, a generat discutii felul cum a fost încredintata spre exploatare sala de bowling. Partea proasta este ca, în prezent, dupa ce au "înghitit" zeci de miliarde de lei vechi, unul dintre cele doua obiective merge pe pierdere, iar celalalt nu mai merge deloc, fiind închis de un an de zile.
În sezonul 2011 - 2012, încasarile generate de patinoarul din Gradina Mare, administrat de Serviciul de Utilitate Publica, Administrare si Gospodarire Locala (SUPAGL), din cadrul Primariei Braila, s-au aflat în cadere libera. Astfel, fata de sezonul precedent, când s-a înregistrat un profit de 60.000 lei (600 milioane de lei vechi n.n.), dupa iarna aceasta patinoarul a generat o pierdere de 100.000 lei (un miliard de lei vechi). Conducerea SUPAGL ne-a declarat ca s-a ajuns în aceasta situatie fiindca din ce în ce mai putini braileni vin sa patineze în Gradina Mare. "Nu ne putem explica acest dezinteres al brailenilor decât prin faptul ca s-a mai deschis un patinoar în incinta mall-ului de la Varsatura. Lumea prefera sa se duca acolo, desi la noi suprafata ghetii este mai mare, preturile sunt mai mici, iar conditiile oferite nu sunt cu nimic mai prejos decât cele de la mall. Pare ciudat, dar în timp ce scade numarul brailenilor care vin sa patineze la noi, creste numarul galatenilor sau tulcenilor, iar acestia au doar cuvinte de lauda despre conditiile gasite aici", ne-a declarat Dan Apostol, directorul SUPAGL Braila. În sprijinul afirmatiilor sale legate de buna administrare a patinoarului, acesta a tinut sa reaminteasca faptul ca, asta iarna, Braila a gazduit o competitie de hochei pentru juniori, organizata în colaborare cu Federatia Româna de Hochei. "Au venit echipe din Galati, Sfântu Gheorghe, Brasov, Bucuresti - centre cu traditie în practicarea hocheiului, iar cei de la Federatie au fost foarte multumiti de patinoarul nostru, promitând ca vor mai organiza astfel de competitii si în sezonul urmator", afirma directorul Apostol.
La patinoarul din Gradina Mare tariful practicat este de 4 lei/ora si 5 lei pentru închirierea patinelor, în timp ce la patinoarul de la mall tariful este de 7 lei/ora si 5 lei închirierea patinelor. Cu toate acestea, brailenii întorc spatele patinoarului construit de administratia Stancu, preferându-l pe cel privat, atrasi probabil de posibilitatile mai mari de distractii oferite de mall-ul din Varsatura.
În ceea ce priveste sala de bowling de la Casa Tineretului, aceasta nu mai functioneaza de circa un an. Secretarul Consiliului Judetean, Nicu Filote, ne-a declarat ca obiectivul a fost închis la jumatatea anului 2011 din cauza lipsei de interes a investitorilor. Concret, desi s-au organizat doua licitatii, nicio firma privata nu s-a aratat interesata sa preia în exploatare sala amenajata de CJ în aceeasi cladire cu Biblioteca Judeteana.

08patino2Costuri uriase, profituri minuscule spre deloc

Dupa cum v-am informat la vremea respectiva, vechiul patinoar din Gradina Mare a fost reabilitat în 2008 - 2009, printr-un efort financiar comun al Consiliului Judetean si Primariei Braila. Costul final a fost unul exagerat - circa 5,4 milioane lei (54 miliarde de lei vechi n.n.) - în conditiile în care nu este vorba despre o cladire propriu-zisa, suprafata de gheata fiind acoperita, practic, cu o prelata. Initial, contractul de realizare a obiectivului a fost adjudecat la licitatie de firma TMUCB, contra sumei de 3,9 milioane lei. Ulterior, însa, suma a fost suplimentata cu 1,42 milioane lei, în urma unui raport care arata ca pe parcursul executiei lucrarilor au intervenit situatii neprevazute, ce necesitau finantari suplimentare. Situatia a generat nemultumiri în rândul consilierilor judeteni, care în acel moment - luna mai, 2009 - reprezentau opozitia. Astfel, consilierul PNL Vasile Datcu declara ca suplimentarea devizului de lucrari la patinoar este o "magarie legala". "Nu pot sa accept moral - ca legal e, la limita legalitatii - ca s-au facut lucrari suplimentare care au aparut pe parcursul executiei, dar care, potrivit documentatiei, nu au putut fi separate de contractul initial. Nu înteleg, de ce nu au fost licitate pe contractul initial?", se întreba consilierul liberal. Întrebarea sa a ramas fara raspuns, iar afacerea care atunci era paguboasa prin prisma investitiei exagerate facute în acest obiectiv începe sa devina paguboasa în prezent si prin prisma costurilor de exploatare.
În amenajarea salii de bowling din incinta Casei Tineretului s-au investit, în 2008, circa 23 miliarde de lei vechi. Dupa finalizarea lucrarilor, sala a fost încredintata spre exploatare, printr-un contract de asociere, firmei "Golf Trade", la care unul dintre actionari era Cristi Niculae, finul lui Gheorghe Bunea Stancu. "Golf Trade" trebuia sa vireze catre CJ "70% din profitul net realizat, dar nu mai putin de 10.000 lei/luna", adica 100 milioane de lei vechi. Dupa câteva luni de exploatare, însa, "Golf Trade" a solicitat, iar consilierii judeteni au aprobat, ca redeventa lunara sa fie redusa la "70% din profitul net, dar nu mai putin de 3.300 lei/luna". Astfel, de la 100 de milione lei vechi, suma minima pe care firma lui Cristi Niculae trebuia sa o plateasca CJ-ului condus de Bunea Stancu, a scazut la 33 milioane lei pe luna. Motivatia adusa atunci la cunostinta opiniei publice consta în faptul ca sala de bowling nu prea avea clienti si, în consecinta, nici încasarile nu erau pe masura asteptarilor. Între timp, asa cum va informam mai sus, numarul clientilor a scazut constant, astfel ca, în 2011, "popicaria" lui Stancu a intrat în conservare, asteptând administratori care sa o poata exploata mai eficient.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro